Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpphänt på hockeyfest

Idrottspubliken lämnar skräpet kvar.

Hockeysäsongen är här, och i går spelades säsongens första hemmamatch i Hudiksvall. I dag är festen över, och städpatrullen tar hand om soporna som publiken lämnat där den satt.

– Folk bara släpper rakt ned ut händerna. Det är muggar, burkar, papper, utspillt kaffe och läsk, allt man kan tänka sig. Det är mer skräp på golvet än i papperskorgarna, konstaterar Stefan Skalman, verkställande direktör och ansvarig för driften av anläggningen på Glysis.

Problemet är inte nytt, och inte exklusivt för hockeysporten eller för Hudiksvall. Vi de flesta publika arrangemang återstår drivor av skräp, när publiken har fått sitt och går hem. Det har till och med hänt att folk har pinkat i vrårna bakom kulisserna, beklagar Stefan Skalman, även om det hör till undantagen.

I går kväll var vaktmästaren Berra Edh på plats under och efter matchen. Det är han och kollegorna som får ta hand om lämningarna, oftast på morgonen dagen efter match.

– Snus, till hälften urdruckna kaffemuggar, läskburkar. Det står sopställ på översta raden på läktaren, och nere vid gången. En del kommer dit, men det mesta blir kvar på läktarna, säger Berra Edh.

A-lagsmatcher spelas i snitt en gång per vecka, under säsongen som varar från september till februari. Runt 700-800 personer brukar sitta på läktarna. Och idrottspubliken tycks finna det naturligt att lämna skräpet kvar, när matchen är över.

– Det är lika på alla ställen, och det är samma sak när det spelas fotboll på sommaren. Jag har blivit så van att jag knappt reagerar längre, men visst undrar man väl ibland varför skräpet ligger kvar. Det vore ju så enkelt att bara ta det med sig när man går.