Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släppa ner lite limpa och falukorv

/

God morgon Ljusdal! Hyreskontraktet på Nyholmen är uppsagt. Kontentan blev att kommunen saknar ett fungerande missbruksboende.

Annons

Diverse utlokaliseringsalternativ verkar vara skrinlagda för tillfället, inte av sociala skäl utan av detaljplantekniska.

Måste ställa sig grundfrågan; varför gick det inte att finna en lösning på Nyholmen? Placeringen är bra och det finns dessutom utrymme för en så kallad portvaktslägenhet/kontor, vilket är bra att ha när man ska vårda de boende som är missbrukare. För vi ska väl vårda?

Eller handlar det enbart om förvaring?

Vill man från omsorgsförvaltningen veta hur det kan gå när man sopar problemet under mattan genom att hänvisa dessa missbrukare till avlägset placerat boende, helst utan grannar, finns det många exempel i andra kommuner att titta på.

Nästan till hundra procent kan man säga att problemet blivit värre, både för de missbrukande och för det så kallade samhället. Ett missbruksboende utan uppsikt på en avlägsen plats brukar nästa alltid leda till att boendet blir inkörsporten för unga människor till ett missbruk. Ingen har koll, ingen bryr sig.

Problemet finns inte eftersom det inte syns och inte stör samhället. Varför inte ta ett ordentligt tag i den här frågan en gång för alla och titta vad man kan göra av Nyholmen i kombination av vård, omsorg och tillsyn. Läget är ännu allvarligare nu när Länken inte bedriver sin verksamhet lika aktivt.

Är tanken att dessa människor ska förvaras på en plats där de stör så lite som möjligt är det väl bara att sätta upp en barack ute i någon av våra kommunägda skogar. Släppa ner lite limpa och falukorv via flygplan då och då. Klart.

Så kan man inte göra. Nej, så kan man inte göra ändå är det det som egentligen sker, fast inte fullt så skruvat. Problemet är inte att samhällets missbrukare inte har någonstans att bo problemet är att samhället inte på allvar tar tag i problemet och accepterar att det här är en kategori som också har rätt till ett drägligt liv och dessutom i behov av social omtanke och vård.

Det kommer alltid att finnas missbrukare och vi måste bestämma oss för om vi ska jobba aktivt med problemet eller sträva efter förvaringsplatser. Naturligtvis handlar det även här om pengar. Det kostar pengar att hyra Nyholmen, det kostar pengar att renovera Nyholmen, det kostar pengar att sätta in vård och tillsyn.

Men det kostar förmodligen mer pengar att ta hand om konsekvenserna för ett ökat och ännu kraftigare missbruk.

Går det inte att ta upp till Nyholmen till diskussion ett varv till? Är det så att den så kallade saneringen av Östernäsområdet har sträckt sig ända till Nyholmen?

Är det skämmigt att ha våra missbrukare så nära?

Är det så, som plusmannen skulle ha sagt.

Mer läsning

Annons