Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp loss med Zumba

Träningsformen Zumba har nått Delsbo.

På tisdagskvällen höll instruktörerna Johanna Hildingsson och Linnea Ljungström det andra Zumba-passet i Delsbo dansklubbs lokaler.

Skosulorna hörs mot golvet som en mjuk kör. Höfterna kommer igång. Armarna lyfts upp. Det är några enkla grundsteg som upprepas.

- Man ska känna in musiken, berättar Johanna Hildingsson.

Hon upptäckte Zumba och provade lite hemma. Sedan ville hon ta dansen till dansklubben och för ett par veckor åkte hon och Linnea Ljungström på kurs i Göteborg. Där blev de certifierade Zumbainstruktörer.

- Det är en jätterolig träningsform. Man tränar utan att man tänker på det. och eftersom jag är intresserad av dans, tycker jag att det är en perfekt träningsform, säger Linnea Ljungström, Ljusdal.

Det var i Colombia som den dansbaserade träningen Zumban skapades i mitten av 1990-talet. Zumban bygger på latinska danssteg som salsa och merengue.

- Rytmerna sätter sig i kroppen, jag tycker att det är så härlig musik. Och när man är på ett pass ser man verkligen hur glada folk blir när de klarar av det, säger Johanna Hildingsson och berättar att det finns några olika grundsteg som de bygger på, men sedan kan också improvisera lite.

- Men man måste hålla det enkelt.