Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp lös framtidens växtbaserade mat 2017

Vi vet att såväl artrik regnskog som andra värdefulla ekosystem skövlas i rasande takt för att ge utrymme åt foderodling till animalieindustrin, skriver Emma Söderström och Per-Anders Jande, Vegonormnätverket.

Runt om i Hälsingland planeras nu matsedeln för vårterminen i offentlig och privat måltidsverksamhet. Det finns stora samhällsvinster med att lyfta fram den växtbaserade maten.

I WWF:s senaste living planet-rapport uppskattas att två tredjedelar av alla stora vilda djur kommer att vara utrotade 2020. Detta är jordens sjätte massutrotning och inte ens vid den senaste massutrotningen för 65 miljoner år sedan, när en meteorit avslutade dinosauriernas era utrotades arter i så snabb takt som vi människor utrotat arter de senaste 50 åren. Data över minskningen av populationerna för fisk över hela världen visar till exempel att den sista arten av fiskar vi fångar för mat och foder kommer att utrotas helt 2048.

Vi vet att såväl artrik regnskog som andra värdefulla ekosystem skövlas i rasande takt för att ge utrymme åt foderodling till animalieindustrin.

Men som väl är finns det många exempel på att vi är nära en brytpunkt bort från animalier och i Sverige ligger vi närmare denna än de flesta länder. Idag har de flesta skolor vegetariska dagar och möjlighet för alla elever att välja vegetarisk mat varje dag. På förskolor förekommer ofta flera vegetariska dagar per vecka. Tio procent av svenskarna är vegetarianer eller veganer och nästan hälften av svenskarna äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan.

Allt fler ideella organisationer, företag, partier, sjukhusavdelningar och skolor har dessutom vegetarisk mat som standard. I bland går det att välja kött som specialkost, ibland finns bara vegetarisk mat. Speciellt ungdomsorganisationer och politiska ungdomsförbund har kommit väldigt långt när det gäller att ha vegomat som standard. Bland svenskar mellan

15 och 40 år är det hela 20 procent som är vegetarianer eller veganer och ju längre ner i åldrarna, desto fler har slutat med köttet.

Att köttnormen nu byts mot en vegonorm beror på att vi börjar förstå de oerhört extrema konsekvenser av fortsatt köttkonsumtion på dagens nivåer innebär. Vid sidan av användningen av fossil energi har animalieproduktionen en särställning som den mest miljömässigt destruktiva verksamheten såväl globalt som lokalt, bland annat som en av de största klimatbovarna och som den i särklass största orsaken till utrotningen av vilda djur och hela arter.

Även om förändringen kommer att gå mycket snabbt när vi väl når en brytpunkt är det en bit kvar innan vi når brytpunkten där vego blir norm. Studier har visat att en sådan brytpunkt vanligtvis kommer när ungefär 20 procent av befolkningen anammat den nya normen.

Vi vill därför uppmana alla organisationer, skolor, förskolor, äldreboenden, sjukhus, företag och inte minst privatpersoner i Hälsingland att dra ert strå till stacken genom att servera vegetariskt som standard under 2017. Tillsammans kan vi rädda världen!

Emma Söderström

Per-Anders Jande

Vegonormnätverket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel