Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp in framtiden!

Ungdomars potential och möjligheter tillvaras inte i tillräckligt stor utsträckning på arbetsmarknaden.

Det är många som menar att dagens ungdomsgeneration är den bästa som vi någonsin har haft. Man är mer välutbildad, mer internationellt orienterad, mer företagsam och mer it-kunniga men trots det så tas inte ungdomars potential och möjligheter tillvara i tillräckligt stor utsträckning på arbetsmarknaden.

I en rapport från Kreicberg utredning & opinion har tillvaron och möjligheterna för svenska ungdomar jämförts dels med andra länder men även för länen inom Sverige. Det som har jämförts är arbetslöshet, företagande, möjligheter till karriär i unga år, utbildningsnivå, inkomster, köpkraft, inställning till unga och hälsa.

I det europeiska ungdomsindexet ligger Sverige på plats 14. Det land som ligger etta i mätningen är Irland, dit också många svenska ungdomar har åkt och arbetat de senaste åren.

Vi är allvarligt bekymrade över ungdomars möjligheter i Gävleborgs län. Vi vet att 10 000 jobb försvunnit från länet de senaste 25 åren och att befolkningen minskat. När man väger samman de faktorer som sammanställs över det europeiska ungdomsindexet så hamnar Gävleborg sist på listan över i vilka län det är bäst att bo i för unga.

Vi har högst arbetslöshet i Sverige fenligt Arbetsförmedlingens statistik 2009 i åldern 18–24 år. Det är samma regering och samma lagar i hela Sverige så den katastrofalt höga ungdomsarbetslösheten beror alltså på den lokala politiken.

När man väger samman alla faktorer så hamnar Gävleborg tillsammans med Västernorrland i den absoluta Sverigebotten.

Det här går att förändra och vi ser tillsammans stora möjligheter att relativt snabbt förändra situationen med en ny politik i länets kommuner som tar tillvara ungdomars möjligheter.

• Förbättra resultatet i länets grundskolor så att eleverna får en bättre start i livet med bättre kunskaper. Gävleborgs län borde ligga i toppen i lärarfackens rankning och inte i botten.

• Förbättra företagsklimatet i kommunerna så att vi får fler växande företag/arbetsgivare så att våra unga kan få jobb, riktiga jobb.

• Gör Gävleborgs län mer attraktivt för unga, med fler mindre bostäder, och högre status för högskolan i Gävle som omgående måste inleda ett samarbete med näringslivet för att få utbildningar anpassade till företagens behov.

• Inför lärlingsavtal för att minska trösklarna till jobben och även förhandla fram förändringar i Lagen om anställningsskydd.

• Arbeta mer med företagande i skolorna så att fler får möjligheten att prova på redan i tidiga år att se möjligheten att driva företag som inkomstmöjlighet.

Varför ska inte nästa Google eller Microsoft starta i vårt län?

Joel Skoglund 19 år

kandidat kommunfullmäktige för nya Moderaterna Hudiksvall

Patrica Warberg 18 år

kandidat landstinget för nya Moderaterna Gävle

Hampus Furubacke 19 år

kandidat kommunfullmäktige för nya Moderaterna Gävle

Lars Beckman 42 år

kandidat till riksdagen för Nya Moderaterna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel