Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slängda sopor kan vara olagligt

I ett skogsområde söder om Gnarp, väster om E4, har stora mängder hushållssopor och djurkadaver slängts. Enligt miljökontoret kan det handla om miljöbrott.

Längs med en gropig skogsväg söder om Gnarp har flera stora gropar grävts. Ur sanden sticker det upp älgben och gamla hushållssopor. En man som ofta är ute med sin hund i skogen upptäckte soporna förra veckan.

– Man borde inte få göra så här, säger han när han visar de nedgrävda soporna.

I torsdags när han var i området var det bara hushållsopor som var slängda i groparna, men i måndags när han var ute i skogen igen hade någon eller några slängt bland annat älgben där.

– Det har tillkommit mer sopor här sedan i måndags, konstaterar han.

I grusgroparna ligger ljusgröna soppåsar med bland annat räkskal, rivna morötter, potatisskal och lökrester. Under soppåsarna sticker älgben fram. I närheten av de grävda groparna ligger äldre djurben utslängda, även djurskallar och större benbitar från djur ligger i blåbärsriset.

– Utifrån din beskrivning är det enkelt att säga att det är olagligt. Jag har själv inte varit på platsen men utifrån din beskrivning låter det allvarligt, säger Margareta Eiserman som är miljö- och hälsoskyddschef på miljökontoret för Hudiksvall och Nordanstig.

Mannen som upptäckte soporna har varit i kontakt med miljökontoret. Margareta Eiserman har inte fått någon information om det har påbörjats någon utredning ännu.

– Vi måste utreda det här, och utredningen kommer att få visa hur vi går vidare. Det finns regler för hur avfall ska hanteras och utifrån din beskrivning stämmer det inte överens med lagen, säger hon.

Om miljökontoret under sin utredning får misstankar om att det kan röra sig om ett miljöbrott kommer en anmälan lämnas till polisen. Polisen utreder totalt ungefär 3 500 miljöbrott i hela landet per år. Miljöbrott kan ge antingen böter eller fängelse.