Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släktbilden från Hudiksvall blev nazisternas favorit

Hur kunde familjebilden med sju systrar i Hudiksvall hamna i rasbiologernas händer? Det undrar journalisten och författaren Anna Kågström i årets första nummer i tidningen Vi.

Sju väna flickor i folkdräkt ler mot fotografen Inga Undén i ateljén i Hudiksvall år 1926. Äldst är Maja, 19 år på bilden, med sina yngre systrar omkring sig. De är döttrar till en handelsman i Hudiksvall, sju av tolv barn.

LÄS MER: Rehnströms fotoateljé berättar Ljusdals historia

Maja är Anna Kågströms mormor och bilden har hon sett framför sig ända sedan hon var sex år gammal och bodde i Örnsköldsvik. Därför blir chocken desto större när hon som femtonåring ser samma släktfoto flimra förbi i en tv-dokumentär om andra världskriget. Där berättar speakern – kanske Hans Villius – att fotografiet var ett av de motiv nazisterna använde i sin propaganda för den 'högtstående, nordiska rasen'.

Samma bild dyker sedan upp i Maja Hagermans nyutkomna bok "Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta", som kom ut förra året. Bildtexten lyder: "Sju svenska systrar var en av Hans F.K. Günthers favoritbilder i Rasbiologiska institutets fotosamlingar". Dessutom får Anna Kågström veta att fler tyska författare som skrev om raser gärna använde bilden för att illustrera "nordisk typ".

LÄS MER: Mycket viktig läsning om rasbiologi

Hur kunde det ske? undrar Kågström. Hjälp på vägen får hon av Hälsinglands museum där Jan-Olov Nyström skrivit om just denna bild ur arkivet. Han tipsar om Axel Leman, fabrikören vid Holma Hälsinglands linspinneri liksom om uttalade nazisten och antisemiten, kyrkoherde Ernst Ålander i Gnarp. Båda var ökända för sitt stöd för Rasbiologiska institutet.

LÄS MER: Kyrkoherden i Gnarp som aldrig glöms

Eller, hemska tanke, var det någon i mormors familj som stolt sände bilden vidare till institutet, vilket många gjorde och uppmuntrades av rasbiologerna att göra? De sju systrarna blir helt anonyma rasexemplar i nazisternas propaganda. Den som sedan ledde till utrotningen av judar, romer och andra. Men Anna Kågström berättar om mormor och ger henne och hennes systrar upprättelse. De heter Karna, Sigrid, Ellen, Lizzie, Inga, Annie och Maja.