Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temavecka ska förebygga fallolyckor bland äldre i Söderhamn

/

Balansera mera. Så heter den temavecka som verkar för att förebygga fallolyckor bland äldre i Söderhamn. Qi Gong, mjukyoga och provsmakning är några av många aktiviteter.

Annons

I samband med FN:S internationella äldredag den 1 oktober arrangeras temaveckan Balansera mera i Söderhamn. Det är kommunen, som i samverkan med pensionärsförbunden och studieförbundet Bilda, som står för huvudmannaskapet. Men temat Balansera mera är en del av en nationell kampanj som initierats av Socialstyrelsen.

– De flesta olyckor som sker bland äldre är relaterade till fall, vilket är ett stort problem. Läkemedel eller dålig kost är exempel som kan bidra till yrsel och öka fallrisken. Därför vill vi, genom den här veckan, arbeta förebyggande mot den här typen av olyckor, berättar Barbro Lundh som är aktivitetssamordnare på omsorgsförvaltningen i kommunen.

Tidigare år har kommunen brukat arrangera bara en temadag i samband med äldredagen. Men i fjol var uppslutningen så pass stor att man beslutade sig för att slå på stort i år.

– Det var många deltagare som då kom med önskemål om något längre, så nu provar vi detta, säger Barbro Lundh.

Temaveckan drar i gång måndagen den tredje oktober och pågår fram till söndagen den nionde oktober. Aktiviteter som: Qi Gong, mjukyoga och vattengympa är givna inslag på programbladet, men det kommer också anordnas föreläsningar om läkemedel och kost.

– Bra mat och rörelse är a och o om man vill ha en fortsatt bra balans, säger Barbro Lundh.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons