Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara bytte ut modellkarriären mot studierna

/

Sara Engström blev upptäckt av en modellscout redan som 16-åring. Hon har arbetat som modell både nationellt och internationellt och bott runt om i Europa. Men viktkraven inom modellyrket gjorde att Sara bytte modellkarriären mot studierna. Hon fortsätter att resa och till hösten flyttar hon till Paris.

Annons

Sara Engström växte upp i Mellanfjärden, Jättendal. Som liten hade hon inga planer på att bli modell men det ändrades en dag när hon var ute och shoppade med sina vänner.

– Jag var i Sundsvall då det kom fram en modellscout som sa att jag såg lång och passande ut, han var från en modellagentur som letade efter nästa toppmodell. De hade en lokal i In gallerian där de hade castings, så jag följde med honom in och blev fotad och mätt.

16 år gammal åkte Sara ner till Stockholm för att delta i tävlingen om att bli nästa supermodell. Hon vann inte men placerade på topp 40 av 7 000 tävlande.

Sara som gick media och kommunikation på Bromangymnasiet började öva framför kameran i studion på skolan. Hon ansökte till en ny tävling i tjejtidningen Solo där hon gick vidare till andra omgången och blev publicerad i tidningen med nio andra tjejer, som alla tävlade om ett modellkontrakt. Sara vann inte den tävlingen heller men tyckte att det var spännande och roligt att bli fotad för en tidning och efter det bestämde hon sig för att satsa på att bli modell.

Efter studenten sökte hon till modellagenturer i Stockholm och började arbeta med en mindre agentur som hade stora planer för henne. Hon fick jobb på en gång och åkte ner till Stockholm flera gånger i veckan. Sara hade bara jobbat i några månader när hennes agentur skickade i väg henne till Milano, Italien, i april 2010. I Milano bodde Sara tillsammans med 25 andra modeller från olika delar av världen.

– Det var som på tv. Man sprang mellan lägenheterna och målade naglarna och alla sprang runt i klackar för att de skulle träna inför catwalken så det var helt galet. Det var jätteroligt för om man kommer från Hudik har man inte träffat på så många olika kulturer på det sättet, man fick vänner för livet.

Sara bodde i Milano i ett år och berättar att hon som modell i Milano blev behandlad som en superstjärna med hög status.

– Det är väldigt kändisaktigt, man levde loppan. Det var kändisfester hela tiden och de hade modell-luncher och middagar på restauranger där vi fick äta gratis. Jag var inte alls beredd på det, verkligen en upplevelse jag inte skulle ha varit med om annars. Det fanns killar som jobbade för klubbarna i staden som blev lite som din familj, de tog hand om oss och skjutsade runt oss mellan castings. De ville få oss att gå ut på deras klubbar.

Sara tyckte om livet i Milano men kände redan då att kraven på henne och de andra var höga.

– Det var lite jobbigt, Milano, Paris och London är ju de städerna i världen där det är värst att vara modell egentligen för de har väldigt höga krav på utseende och vikt.

Under sommaren 2011 bodde Sara i Stockholm och tog det lugnt ett tag innan hon under hösten flyttade till Istanbul.

– Jag var lite skeptisk till att bo i Istanbul, det är en så himla stor stad. Jag åkte dit med en vän vilket var skönt, men livet blev mer isolerat där i jämförelse med Milano. Vi hade en privatchaufför som skjutsade oss till fotograferingar, men utan honom vågade vi, två unga tjejer, inte ta taxi själva.

Sara gillade stadens kultur och historia och tyckte att det var en spännande plats att bo på, men efter fyra intensiva månader i Istanbul bestämde hon sig för att flytta hem till Hudiksvall. Hon fortsatte att jobba som modell och åkte ner till Stockholm med jämna mellanrum och när våren kom flyttade hon till Aten. Hon älskade Atens kulturhistoria och gillade staden men fick jobba hårt med långa dagar. Utan chaufför fick hon ta sig runt på egen hand i en stad där det var svårt att orientera sig.

När Sara efter tre månader i Aten återvände till Sverige ville hennes agentur att hon skulle åka tillbaka till Istanbul men Sara tackade nej. Hon hade börjat känna ett sug att gå vidare i livet.

– Då hade det gått två år. Det var jätteroligt man fick uppleva så många roliga saker och jag åkte på sjuka semestrar och lärde känna en massa nya människor. Jag reste väldigt mycket, det var kul, jag levde värsta jetsetlivet där ett tag.

Efter att Sara tackat nej till Istanbul flyttade hon ned till Stockholm igen.

– När hösten kom visste jag inte om jag ville fortsätta, jag var sugen på att börja plugga och det blev allt svårare att hålla vikten. Jag har alltid varit spinkig men då var jag ändå 21 år och det började bli för svårt att hålla sig. Jag var så restriktivt med maten i slutet och tränade jättemycket det var då jag kände att jag måste dra mig ur det här innan det går för långt. Så jag tog en paus från att jobba internationellt och började plugga.

Sara berättar att när hon började äta normalt igen gick hon upp cirka 15-20 kilo på två månader innan hennes kropp uppfattade att hon åt som normalt och hon gick ned till sin normalvikt.

– Att vara modell innebär ett fokus på dig själv, inte det du gör utan det du är, det du inte kan ändra på. Ibland är det bisarrt, om jag skulle jobba som modell idag måste jag gå ner minst tio kilo. Om man ska jobba som high fashion modell är det sjuka ideal. Jag har inte träffat många modeller som inte har någon form av ätstörningar och det är ju tragisk. Dem flesta kommer nog ifrån det men det finns de som inte gör det och då kan det gå för långt.

På hösten år 2012 började Sara att studera socialantropologi vid Stockholms universitet. Även under studierna hade Sara svårt att stanna i Sverige och reste mycket. Under en studentmässa deltog hon i en tävling och vann en resa till Afrika. Innan terminen startade åkte hon i september till Zimbabwe och arbetade i tre veckor med vildmarks konservation, en dröm hon haft sedan hon var barn.

När Sara kom tillbaka till Stockholm träffade hon sin nuvarande pojkvän Kai Kabath som var utbytesstudent från Tyskland. Under våren tog Sara distanskurser och flyttade med Kai till Tyskland och bodde där till och från under terminen.

I vintras flyttade Sara till Uppsala där hon började studera stadsvetenskap, hon är klar med sin kandidatexamen i antropologi och ska nu ta en dubbelkandidat. Sara ville göra ett utbyte och sökte till Paris fast att hon inte kan ett ord franska.

– Jag tänkte lära mig franska på plats. Jag ville alltid bo i Paris när jag var modell men jag kom aldrig iväg dit för det var så himla hårt man måste vara så himla smal och jag kände det går inte. Så nu tänkte jag att jag kan åka dit som akademiker istället för modell.

Efter sitt år i Paris hoppas hon och Kai kunna flytta ihop, diskussionerna kring vart de ska bo går från allt mellan Kina till USA.

Mer läsning

Annons