Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryon-Janne lockade till skratt

/
  • Ryon-Janne Olsson och hustrun Ingrid var gäster på seniorträffen Skravlan på Hälsinglands museum på fredagen.
  • En bild från 1965, då Västra Frölunda stannade till i Hudiksvall för att hämta klubbor hos Ryon-Janne. På bilden syns Peter Ådeby, landslagsmeriterade Leif Henriksson, lagledaren Bengt

Visserligen brukar seniorträffarna på Hälsinglands museum vara välbesökta, men när "Ryon-Janne" och Ingrid Olsson gästade, var det fullt till sista plats. Så pass faktiskt att man fick plocka fram extra stolar.

Annons

Ryon-Janne Olsson är en man som kan berätta. Fyllda 86 år har han samlat på sig en hel del historier som han nu berättade för den församlade publiken.

Från barndomen där han växte upp på Västra Tullgatan 33, ungefär mitt emot teatern, och fram till dags dato.

Bland annat berättade han att hans föräldrar gärna gick på teatern, och det hände att Janne låg kvar ensam och sov i huset.

– Jag har fått berättar för mig hur jag kommit ner på teatern, halvnaken, och frågat "Är mamma och pappa här."

Publiken fick också veta att unge Janne tidigt visade näsa för affärer, som till exempel när han sålde majblommor tillsammans med sin kompis "Gecko." År efter år vann de pris som de som sålt flest majblommor.

– "Geckos" pappa jobbade på sjukhuset, så vi hade monopol på att sälja på varenda avdelning där.

Jannes pappa och farbror startade speceriaffär, och Janne jobbade extra som springschas efter skolan

– Då tog man de ställen där man fick mest dricks, och det blev ju de ordinarie schasarna lite sura över.

Det var på speceriaffärens vind som pappan och farbrodern, tillsammans med Erik Rydemo, startade Rydemo och Olsson, som importerade olika smarta grejer som de kunde få en snabb avans på.

Rydemo försvann snabbt ur affärsverksamheten, som så småningom kom det att halka in mer och mer på sportartiklar, tack vare Jannes sportintresse, och Janne kommer så väl ihåg den första sportartikeln de köpte in.

– Det var fotbollar.

Ryon-Janne fick sedermera agenturen på flera olika sportartiklar, bland dem Montreal hockeyklubbor, och i HT:s arkiv hittade Lars Sundin en bild från september 1965, då Västra Frölunda, som varit i Örnsköldsvik och spelat mot Modo. På väg hemåt stannade spelarna från Västra Frölunda till i Hudiksvall och lastade tackräcket fullt med hockeyklubbor från Ryon-Janne, vilket fanns dokumenterat i HT.

Ryon-Janne är bra på att lägga ut texten, för att få lite extra knorr och locka publiken till skratt, och kanske skarvar han lite extra ibland – men publiken trivdes.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons