Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reklamfilm i Hudik blev startskottet – nu har han varit med i svensk storserie

/

Skådespeleri har alltid legat 23-årige Johan Edman varmt om hjärtat. När han fick höra att man skulle spela in en reklamfilm i Hudiksvall frågade han om han fick vara med. Och det fick han. Det blev startskottet för att förverkliga sin dröm.

Annons

Johan Edman hade det tufft i skolan. Han hade svårt att både läsa och skriva. Det var jobbigt att sitta stilla i klassrummet, och han fick diagnosen Tourettes syndrom.

– Jag är säkert dyslektiker också, men det har aldrig blivit utrett, säger Johan.

Personer med Tourettes har ofta tics. Det hade Johan också när han var liten, men de har försvunnit nu.

– Men jag har alltid haft svårt med tidsuppfattningen, jag har svårt att känna tiden i kroppen. Det kunde innebära att jag var på skolan långt före jag började lektionerna.

Han kunde också vara lättirriterad, men han hade förmågan att stänga av det när han var i skolan.

Det var sporten som blev hans räddning, säger han.

– Jag har alltid haft många intressen, från början visste jag inte vad jag skulle hålla på med och jag hoppade från ena grejen till den andra. Men mina stora fritidsintressen är fotboll och framför allt innebandy.

Läs också om Johans bror Joseph, med världens största H/B-hjärta

Efter gymnasiet började han jobba som säljare på Intersport, och det var där han hörde talas om att man skulle spela in en reklamfilm för gallerian. Johan tyckte det skulle vara en kul grej att prova på, så han frågade om han fick vara med. Och det fick han.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av teater och skådespeleri, men det intresset har alltid fått stå tillbaka för idrotten. Men med den här reklamfilmen fick jag sådan inspiration. Jag kände att det var det här jag ville syssla med. Så där och då jag bestämde mig för att söka till en teaterskola.

Han hittade en skola i Stockholm som han var intresserad av, Kulturama, och för att vara så väl förberedd som möjligt inför auditionen, började han ta lektioner i både sång, dans och teater.

– Jag tränade mycket, men om det är något man vill syssla med så är det viktigt att sätta upp mål.

Han åkte till Stockholm på uttagning utan högre förväntningar eftersom han inte hållit på med teater innan.

– Och jag kom in. Det var en underbar känsla, jag hade ju lagt ner mycket tid på det.

Året på teaterskolan gav otroligt mycket, tycker Johan.

– Jag har lärt känna mig själv på ett helt annat sätt. Tidigare hade jag dåligt självförtroende, men det är mycket bättre nu tack vare skådespeleriet.

Läs också om Bergsjötjejen som gått på Kulturama och nu bor i London

I slutet av terminen fick han en liten roll i en Morden i Sandhamn-film. Han spelade militären Larsen.

– Det var en väldigt liten roll, men för mig var det en stor grej, det var en dröm som gick i uppfyllelse.

Han har haft ytterligare två roller i ett par kortfilmer, en kommer ut ganska snart, och den andra nästa år, och dessutom har han medverkat i några reklamfilmer.

Johan har stannat kvar i Stockholm, och varvar jobb med event, och går på auditions och filminspelningar.

– Jag söker jobb hela tiden. Det är det här jag vill göra på heltid, och i den här branschen är det viktigt att visa sig, så jag söker allt jag kan.

Det har varit en både intressant och lärorik resa för Johan, och det vill han nu dela med sig av. Därför kommer han att börja hålla föreläsningar.

– Det var tufft för mig i skolan, men det har samtidigt lärt mig otroligt mycket. Jag har fått erfarenheter som jag kan ha nytta av i dag. Vad jag talar om i mina föreläsningar är att man ska sätta upp mål. Även om det är tufft i skolan, så går det.

På föreläsningarna berättar han också om sin Tourettes, hur sjukdomen kan yttra sig, och vilka problem den kan ge i vardagen.

Hans föreläsningar vänder sig främst till elever i gymnasiet. Han berättar om den resa han har gjort, och hur han upplevde skoltiden, från högstadiet till gymnasiet.

– Det var under tiden mellan sjuan och nian, som var svårast för mig, jag var väldigt skoltrött. Vad jag vill förmedla är att man kan lyckas ändå. Man ska gå sin egen väg, sätta upp mål och följa sina drömmar.

Läs också om Hugo som lever musikdrömmen

Tillsammans med två kompisar har Johan nyligen startat upp en teatergrupp, Vänner på äventyr.

– Vi kommer att sätta upp en pjäs, vilken kan jag inte svara på än, och turnera runt om i Sverige.

Johan gillar teater och besöker både Dramaten och Stadsteatern, men även de mindre teatrarna så mycket han kan. Under tiden på Kulturama upptäckte han att film var lite av hans grej, och drömmen är att någon gång få en huvudroll i en kriminalare eller actionfilm, även om han är medveten om att det inte spelas in många actionfilmer i Sverige.

– Det är en jättetuff bransch, men det är bara att söka jobb hela tiden, och sätta upp nya mål. Till slut så kanske jag får det där jobbet. Jag har i varje fall bevisat för mig själv att ingenting är omöjligt, och jag vill gärna inspirera andra människor också.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons