Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lämnar Rune Broberg över taktpinnen

/

I helgen avtackas musikdirektör Rune Broberg efter 37 års arbete i församlingen och med Jakobskören. Men med musiken slutar han inte.

Annons

Efter 44 år som organist i Svenska kyrkan varav 37 år i Hudiksvall och tillika körledare för Jakobskören, tackar nu Rune Broberg för sig.

68 år fyllda har han passerat pensionsåldern med några år redan. Och tanken var att han skulle lämna över ansvaret för Jakobskören redan i fjol, och bara jobba halvtid som organist, men övertalades att stanna kvar ytterligare ett år.

Men nu är det oåterkalleligen slut. Rune har från 1 september lämnat över ansvaret för kören till en ny körledare, och efter helgens konsert och gudstjänst blir han pensionär på full tid.

Trots 44 år som organist, tycker Rune Broberg inte att det ska bli vemodigt att lämna jobbet.

– Nej, faktiskt inte. Jag har trivts otroligt bra med mitt jobb. Jag har haft trevliga medarbetare, en fantastisk kör och en lika fantastisk publik vid våra konserter.

Rune Broberg är född i Njutånger, och musiken har alltid varit självklar för honom. När han var nio år gav hans morfar honom ett dragspel i julklapp, och ett år senare började han spela piano.

Han var bara 15 år när han började vikariera som kantor i Iggesund. Då han var 18 år tog han kantorsexamen, som sedan följdes av musikhögskolan i Stockholm under fem år, organistexamen och musiklärarexamen.

1971 fick han en tjänst som organist i Iggesund innan han sju år senare kom till Hudiksvall där han också övertog ansvaret för kyrkokören.

Numera är Jakobskören synonymt med fullsatte julkonserter i kyrkan. Men riktigt så var det inte när Rune kom till Hudiksvall 1978.

– Jag tror att musiklivet och utbudet av musik i kyrkorna har vuxit väldigt mycket de senaste 20 åren. Visst fanns det julmusik i kyrkorna tidigare också, men det var inte lika stort, och det fanns nog inte julkonserter som vi är vana vid på den tiden.

Med Rune Broberg som körledare utökades verksamheten och repertoaren, och det dröjde inte länge innan ryktet om konserterna i kyrkan i Hudiksvall började sprida sig.

– Från början hade vi en konsert under julen. Sen började det komma mer och mer folk, så vi fick utöka till två konserter.

Sen tog det inte lång tid innan publiken började komma från både Sundsvall, Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal, och när det var så fullt att publiken tvingades vända för att de inte fick plats. Då utökades antalet julkonserter till fyra, och samtliga konserter var fullsatta, 1 600 personer totalt.

– Jag tror vi har haft en stor bredd i musikutbudet vid julkonserterna, det är en del i vad som gör att de lockar så mycket folk. Sen tycker många om att gå i kyrkan i jultid.

De konserter och mässor som han medverkat i genom åren är i det närmaste oändliga. Det har varit mässor av till exempel Mozart och Schubert, gospelmässor, en mässa skriven av Östen Eriksson, och vid ett antal tillfällen har man även framfört en argentinsk mässa, liksom Lars-Eriks Larssons klassiska verk Förklädd Gud – och inte att förglömma alla gudstjänster där Jakobskören deltagit.

Genom åren har Rune Broberg förstås samlat på sig mängder av minnen, och ett speciellt tillfälle kommer han nog aldrig att glömma.

Det var 1990, och Rune spelade på både midnattsmässan på julaftonskvällen, och på julottan morgonen därpå.

– Midnattsmässan var väldigt sent, man var inte hemma förrän vid ett-tiden på natten, och sen skulle jag träffa kören klockan fem morgonen därpå för att vara på plats i kyrkan till julottan klockan sex. Det blev inte många timmars sömn.

Men juldagens morgon 1990 var inte Rune på plats i kyrkan klockan fem, utan vaknade tio i sex, av att en av körmedlemmarna knackade på dörren. Tio minuter innan julottan startade.

– Jag kastade mig i kläderna och körde i full fart till kyrkan.

Detta var samtidigt som den stora orgeln i Hudiksvalls kyrka byggdes om, så Rune skulle spela på kororgeln. Och för att komma fram till den fick han gå mittgången fram, förbi alla församlade i bänkarna.

– Ingenting var i ordning, håret stod på ända, men exakt på slaget sex vände jag mig till vaktmästaren och sa "nu kan du ringa i klockorna." Det är en sådan sak som man aldrig glömmer.

I helgen lär det dock inte vara någon risk att han försover sig.

Under lördagen blir det en konsert med Rune Broberg, Ann-Marie Backlund och Tove Nilsson i Hudiksvalls kyrka, och under söndagens högmässa medverkar Jakobskören under ledning av Rune Broberg. Dessutom medverkar Py Bäckman, Emma Härdelin och Micke Grahn. Efter gudstjänsten fortsätter gemenskapen med avtackning och kyrkkaffe på S:t Jakobsgården.

– Jag hoppas det blir en trevlig och fin helg och att det kommer mycket folk, säger Rune Broberg, som trots att han slutar med arbetet i kyrkan, inte kommer att slutar spela.

– Jag har lite konstellationer som jag kommer att jobba med i fortsättningen.

Tillsammans med sönerna Christian och Jonas, samt Pär Engman från Engmans kapell, har de ett program där de tolkar Ulf Lundell ur ett mer andligt perspektiv.

– Det ska bli kul att jobba mer med det, säger Rune.

Han kommer också att göra en julkonsert i Norrbo kyrka tillsammans med Tove Nilsson och Ann-Marie Backlund. Och senare i höst ska Rune spela tillsammans med Emma Härdelin i Delsbo kyrka och även i Sundsvall. Och det blir mer än så.

– Py och jag har jobbat jättemycket tillsammans, vi har säkert gjort 250 konserter och kommer säkert göra en och annan till också, och Micke Grahn och jag har jobbat tillsammans i nästan 15 år.

Men Rune Broberg kommer även att se till att vara ledig.

– Nu när min fru Lena också är ledig har man en annan frihet och kan åka lite som man vill. Och så har vi ju barn och barnbarn som jag får ännu mer tid till, och det är ju trevligt.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons