Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nicole gjorde sin gymnasiepraktik i Tyskland

/
  • Efter gymnasiet vill Nicole Michaelsdotter, här med egna hästan Viaderia, söka beridarutbildningen i Tyskland.
  • Anläggningen som rymmer 120 hästar är alldeles nybyggd. Stallgångarna skulle sopas tre, fyra gånger per dag.
  • Utanför varje box har hästarna en liten paddock så att de kan gå ut. Hagarna används nästan inte alls.
  • Nicole red två hästar per dag. Här gör hon iordning en ponny inför ett träningspass.
  • Skrittmaskinen användes flitigt. Alla hästar gick där två gånger om dagen.
  • Två ridhus, två dressyrbanor och en jättestor hoppbana fanns på skolan. Här är Nicole och en av skolans ponnyer på hoppbanan.
  • Två ridhus fanns på skolan.

När det var dags för praktik valde Nicole Michaelsdotter inte den närmaste praktikplatsen. Hon tillbringade 2,5 veckor i Langenfeld, två mil från Düsseldorf, på en stor anläggning som inrymmer både ridskola och utbildning av beridare.

Annons

Nicole Michaelsdotter från Engånger har ridit dressyr i många år. När hon var yngre tävlade hon framgångsrikt med sin ponny Murgårdens Amber. Numera rider hon sitt egenutbildade sto Viaderia, som hon startat till och med medelsvår B på.

Nicole går sista året på hästprogrammet på REAL-gymnasiet i Gävle. Under sista året ingår en längre praktik, och det var den hon valde att förlägga till Tyskland

Det var tack vare hennes tränare, Fredrik Böhling, som Nicole fick upp ögonen för Landes reit- och fahrschule i Langenfeld.

– Fredrik har gått sin beridarutbildning där, och var även mästare på den gamla anläggningen.

Landes reit- och fahrschule, som Nicole praktiserade på, är en nybyggd jätteanläggning med 120 boxar och nästan 100 hästar, två ridhus, två dressyrbanor och en stor hoppbana. På anläggningen har man en lärlingsutbildning där beridare utbildas, det finns en vanlig ridskola, samt privathästar.

Nicole valde att åka till Tyskland för att hon tycker att tyskarna ligger en bit före Sverige när det gäller ridsporten.

– Det märkte man inte minst på ridskolan. Den första tiden longeras bara eleverna, och det tycker jag är bra. De får bättre sits och balans på det sättet.

Hon fick också se mycket bra ridning.

– Lärlingarna som går där för att bli beridare är väldigt duktiga. Det är även lärlingarna som utbildar skolhästarna på anläggningen, med hjälp av lärarna.

Hästhållningen skiljer sig lite mellan Sverige och Tyskland, och trots att anläggningen i Langenfeld är relativt nybyggd, så har de valt att placera den mitt i stan.

– Det fanns fem, sex hagar till 100 hästar, men nästan ingen vill ha sin häst i hagen. De går i skrittmaskin två gånger per dag, och utanför varje box finns en lite paddock så hästarna kan gå ut hela tiden. Över huvud taget är det få i Tyskland som har sina hästar i hage. Där ligger Sverige före, här vill vi ha våra hästar ute så mycket som möjligt, säger Nicole.

Nicole komprimerade sin praktik och tillbringade 2,5 lärorika veckor i Tyskland.

– Det var lite av en utmaning. Dels att åka utomlands själv för första gången, och dels att vara på ett ställe där man inte känner någon. De pratade inte så jättebra engelska, säger Nicole.

Från början handlade det mycket om att bevisa att man verkligen ville vara där, och arbetsuppgifterna var kanske inte de mest upplyftande.

– Jag fick mocka ur 20 boxar med halmströbädd, ta bort spindelnät, skrubba krubbor, och sopa. Stallgångarna skulle sopas minst tre gånger per dag, och det fanns fyra gångar, plus gångar till ridhusen, så det fanns alltid att göra.

Men Nicole fick rida också, två hästar per dag. Här hemma rider hon mest dressyr, med under praktiken fick hon träna både dressyr och hoppning.

– Sista veckan fick jag rida en av lärarnas hästar, det var lite stort. Det är nog mest en hopphäst, men jag red dressyr.

Vad tar då Nicole med sig från praktiken i Tyskland?

– Dels lite tips i ridningen, bland annat tycker de att jag ska hoppa mer, och sen hur de hanterar hästarna och ser på olika saker.

Och faktum är att Nicole funderar på att återvända till Tyskland efter hon gått ut gymnasiet och gå den tvååriga beridarutbildningen.

– Men då måste jag först fräscha upp tyskan från grundskolan, eftersom utbildningen är på tyska.

Det finns en beridarutbildning i Sverige också, på Flyinge.

– Har jag kvar min häst så är det kanske lämpligare att gå på Flyinge, men jag tror att jag få ut mer av utbildningen om jag går i Tyskland.

Du kanske också vill läsa: http://www.helahalsingland.se/sport/ridsport/hudikekipaget-till-kurfinalen-i-friends-arena-har-dromt-om-det-sen-jag-var-ett-ar

Du kanske också vill läsa: http://www.helahalsingland.se/sport/ridsport/15-ariga-delsbotalangen-ar-bast-i-sverige

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons