Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikdrömmen fick ge vika för Mellanöstern: "Jag vill hjälpa dem som inte haft samma tur i livet"

/
  • Ingrid har bott både i Damaskus och Kairo under sina studier och känner att än är det inte färdigrest.

Drömmen om att bli musiker svalnade och i dess ställe växte ett intresse för Mellanöstern och språk fram. Efter fem år av studier i ämnet har Ingrid Hallander tagit en masterexamen i Mellanösternstudier. Nu hoppas hon kunna hjälpa människor som inte haft samma tur i livet som henne.

Annons

Det började när Ingrid Hallander som 17–åring åkte till Frankrike för att praktisera på ett vandrarhem.

– Att se hur folk i andra länder beter sig, umgås och vad de äter, det var nyttigt för min del. Det var startskottet för mitt resande.

Efter studenten flyttade Ingrid till Bollnäs för att studera musik på folkhögskola. Musikintresset är något som alltid har funnits hos henne. Med en mamma som var och en morfar som varit musiklärare, och en musikintresserad pappa fanns det alltid musik och instrument i hemmet.

Efter två år på folkhögskola fortsatte Ingrid sina musikstudier på Kammarmusikprogrammet i Örebro.

– Det var hårt men väldigt roligt och lärorikt. Jag spelar cello och vi fick spela i små konstellationer, duetter, kvartetter och trio.

Ingrid drömde om att bli musiker men när spelandet blev ett måste gick musiken ifrån att vara något som Ingrid älskat till något hon hatade. Efter tre års studier vid Kammarmusikprogrammet bestämde hon sig för att byta bana helt och börja studera Mellanöstern och deras språk.

– Språk är intressant och man får så mycket med att lära sig språk, jag känner att man förstår samhället bättre. Jag ville läsa ett ickeeuropeiskt språk och sökte in på det orientaliska programmet på Uppsala universitet.

Med studierna åkte Ingrid till Syrien men det visade sig inte vara så lätt att förstå arabiska även om man studerat det.

– Den högarabiska jag hade lärt mig var inte alls så man pratade i Damaskus. Där pratade man dialekt och använde, för mig okända ord. Man tror ändå att man ska förstå men det var som ett blankt papper.

Ingrid kom med tiden in i språket och trivdes i den vackra och historiska staden. Men oroligheterna i Syrien växte.

– Kriget nådde aldrig Damaskus under tiden jag var där. Det var lugnt och trevligt, jag kunde gå på gatorna och behövde aldrig känna mig orolig eller rädd.

Men för mamma Eva Hallander var det värre. När nyheten om oroligheterna nådde Sverige fick hon intrycket av att det även rådde i Damaskus, men i själva verket var det en bit bort ifrån staden hennes dotter befann sig i.

Efter fyra månader valde ändå Ingrid att återvända hem till Sverige innan oroligheterna skapade en panik att fly landet.

Efter att Ingrid tagit sin kandidatexamen från Uppsala universitet flyttade hon till Schweiz för att under ett år arbeta på hotell. Där fick hon chansen att slipa sina språkkunskaper i franska, tyska och italienska. Det var även en chans att arbeta praktiskt och tänka på vad hon skulle göra härnäst.

Hon beslöt sig för att studera vidare och när Ingrid återvände till Svensk mark flyttade hon till Lund, där hon kommit in på masterprogrammet Center for middle eastern studies på Lunds universitet. Utbildningen kombinerade akademiska studier med praktik, och Ingrid fann det nyttigt att få chansen att applicera det hon läst på verkligheten.

Praktiken gjorde hon i Kairo, i Egypten.

– Jag arbetade på en tankesmedja, där jag kartlade svenska ungdomsrörelser. Materialet användes för att ge en jämförelse över hur det kunde se ut med relationen: staten - civilsamhället, i andra samhällen än det Egyptiska.

Det var också vad Ingrid senare kom att skriva sin D-uppsats om, när hon återvände till Kairo ett år senare.

– Det var mäktigt att se alla platser. Att få vara turist men också ha tid till att få ett vardagsliv. Umgås och prata med invånarna och se vad som funkade och inte i sociala sammanhang. Jag skapade mig en egen bild av människorna och landet.

Ingrid bodde i ett turkost gammalt osmanskt hus med träinlägg och balkong, omgärdat av byggnader i grå betong. Att bo med, vad hon kallar, vanligt folk och inte i de rikare kvarteren en bit utanför staden, var något hon uppskattade.

Ingrid känner att Mellanösternstudierna var ett bra val i rätt tid.

– Jag är glad att jag valde det här, det är väldigt intressant och aktuellt. Det finns många missuppfattningar om den här regionen och folket. Tack vare mina studier kan jag se utan perspektiv och det är jag tacksam över. Jag hoppas kunna använda det till människors fördel.

Nu när Ingrid har tagit sin masterexamen är hon tillbaka i Hudiksvall för att söka arbete.

– Jag har haft turen att födas in i ett såpass välfungerande samhälle utan krig och med en fungerande infrastruktur. Jag vill hjälpa andra som inte har haft den möjligheten.

Ingrid kan tänka sig att arbeta för till exempel Röda korset eller Rädda barnen. Hon har även funderat på att arbeta med att hjälpa flyktingar integrera i Sverige.

– Jag söker mig lite var som helst. Jag återvänder gärna till Kairo, jag älskar staden och dess människor. Jag har så många möjligheter. Det är en del till varför jag valde dessa studier, för att det finns så stora möjligheter utomlands. Jag har möjligheten att resa, en förmån som bör utnyttjas.

Hur många språk kan du tala?

– Engelska, tyska, franska, italienska, arabiska och sen har jag studerat persiska men kan inte prata det flytande.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons