Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorfantasten Kim fyller 18: "Man blir inte myndig förrän man fått lappen i handen"

/

Redan som femtonåring byggde han sitt första fordon. En Epa, vilken han blivigt tvåfaldigt prisad för. Idag fyller motorfantasten Kim Vejdeland 18 år. Grattis!

Annons

Läs också: Marta, 100 år: "Jag var ung och vacker förr. Nu är jag bara vacker"

Man lever bara en gång och en Epa är sju gånger roligare än en moppe. Så resonerade den då femtonårige Kim Vejdeland och byggde sig en helt egen. Idag har han vunnit första pris två gånger för snyggaste Epa: Både på utställningar i Bollnäs och Sundsvall.

– Det ligger ett omfattande jobb bakom. Förarhytten ska kortas, det ska in dubbla växellådor och så måste man spackla och lacka för att få det snyggt, mina föräldrar var skeptiska till en början, men jag ville verkligen bygga en egen Epa, berättar Kim Vejdeland.

I somras sålde han mästerverket för 65 000 kronor. Idag blir motorfantasten arton år gammal och imorgon gör han sin första uppkörning – körkortet är efterlängtat. Man blir inte myndig förrän man har fått lappen i handen, resonerar Kim Vejdeland.

– Mest nervös är jag för att få hjärnsläpp och köra för fort. Men bara man håller sig lugn så ska det nog gå bra, bil kan jag ju köra.

Kim Vejdeland äger redan två "riktiga" bilar, vilka står hemma på gården och väntar. En Volvo s60 och en äldre bil av samma märke: ett fordon för finkörning och ett för fulkörning, som Kim själv beskriver dem.

Läs också: Deckardrottningen på brittiska Rivieran

– Charmen med bilkulturen är umgänget. Åka ut och glida och träffa likasinnade. Musiken är också en viktig del, jag brukar spela allt från Eddie Meduza till Per Gessle i bilen.

Förutom det stora motorintresset är det badminton och kompisar som står på agendan. Idag går han andra året på samhällsprogrammet vid Torsbergsgymnasiet. I framtiden drömmer han om att utbilda sig till polis.

Har du några planer på att bygga en "riktig" bil?

– Jag och pappa har faktiskt börjat titta på ritningar till en "beachbuggy", en strandbil med ett underrede från en volksvagen. Den är svår att bygga, men det vore riktigt roligt!

Läs också: Astrid Woxberg har fött tre tvillingpar: "Jag begriper inte hur det är möjligt"

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons