Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorcykel året runt

/
  • Ulf Hansson kör motorcykel även under vintermånaderna. Han har som mål att köra minst 10 mil i månad året runt.
  • Ulf Hansson har mottagit diplom från Saalbach borgmästare.
  • Ulf köpte sin första Honda Gold wing år 1985 och har sedan dess ägt åtta Gold wings. Den han har i dag har rullat nästan 17 000 mil i hans ägo. Bilden är tagen på en tur efter Atlanthavsvägen i Norge.

Ulf Hansson köpte sin första motorcykel när han var 15 år gammal, sen dess har han ägt 20 motorcyklar och kör året runt. På motorcykel har han besökt nästan hela Europa och tilldelats diplom från en Österrikisk borgmästare.

Annons

Ulf Hansson, i dag 59 år gammal, hade redan som 13 åring bestämde sig för att skaffa en motorcykel. Han började arbeta i det tysta för att samla ihop pengar som han gömde för sina föräldrar. När han var 15 år gammal blev han påtvingad sin farfars gamla moped. Ulf frågade sin pappa om han i stället fick köpa en begagnad lättmotorcykel, en Honda 125:a.

– Farsan svarade att så länge jag inte var torr bakom öronen skulle jag inte få handla någon begagnad Honda 125:a och det var precis det svar jag ville ha, berättar Ulf.

Eftersom han inte fick köpa en begagnad lättmotorcykel köpta han i stället till sin pappas förargelse en ny med de pengar han sparat i hop under åren han arbetat. Hans pappa gjorde klart för honom att Ulf inte skulle komma i från gården förrän den dagen han tagit körkortet, det han inte visste var att Ulf redan hade bokat uppkörning tidigt samma vår.

– Jag hade gjort allt i det tysta och där började det. Sen gjorde jag inte annat än att åka. Jag jobbade, sov och åkte.

I dag äger Ulf tre motorcyklar och kör året runt. Sen i mars år 2013 har han åkt minst 10 mil varje månad. I fjol åkte han totalt 3 414 mil.

– Jag är inte rädd för något avstånd jag bara sätter mig och åker. Jag kör gärna fel för då får jag se lite hur det ser ut där med, säger Ulf.

Efter att Ulf tagit körkortet spenderade han all sin vakna och lediga tid på motorcykeln. De två första åren åkte han många turer runt om i Sverige, Norge och Finland. Den första resan till Norge åkte han på i smyg när han var 16 år gammal. Han visste att föräldrarna hade sagt nej om han frågat om lov. Ulf fick ändå röra sig ganska fritt för sina föräldrar och åkte motorcykel så fort han fick chansen. Han sov inte mycket och människor i kring undrade hur han orkade hålla i gång som han gjorde.

– Det var ett sätt att leva på det också. När jag sen skaffade mig en tung motorcykel började jag att vidga vyerna på riktigt.

18 år gammal köpte Ulf sin första tunga motorcykel och började åka i Europa.

– Under den första längre resan kom vi inte längre än till Jönköping första natten, där la vi oss och sov på en gräsmatta utanför Scandic hotell. Man hade inte så stora krav på den tiden. Nästa dag sov vi i Lübeck och tredje natten i Ingolstadt, åtta mil norr om München. Sen kom vi ner till Saalbach i Österrike.

Året innan hade Ulf varit i Saalbach på en skidresa och fastnade för orten och dess trevliga bemötande. Redan då bestämde han sig för att återvända. I år blir det 29:onde året han besöker Saalbach, vissa år har han varit där två, till och med tre gånger och vissa år ingen alls.

Ulf minns tillbaka till en av de första gångerna han var i Saalbach och skrev ett vykort hem till sina föräldrar. Ulf hade inte talat om för föräldrarna att han åkt utomlands och på den tiden fanns inga mobiltelefoner att ringa till.

– Jag skrev: Jag är nere i Österrike, pengarna slut, sålt motorcykeln, liftar hem. Det var ju ett skämt, jag tyckte ju det var lite roligt jag men de tog det på blodigt allvar, berättar Ulf.

Föräldrarna blev fundersam och oroliga men bara två dagar efter vykortets ankomst återvände även Ulf hem helskinnad med motorcykeln i behåll.

Under åren har Ulf använt Saalbaah som en utgångspunkt där han bott medan han på dagarna har åkt runt i andra länder i Europa. Under åren har han besökt nästan hela Europa, bland annat: Italien, Frankrike, Spanien och Luxemburg.

Femte året Ulf besökte Saalbach blev han tilldelad ett diplom för att han återvänt till orten i fem år. Efter tio år fick han ännu ett och efter femton år ytterligare ett. Efter 20 år fick han en inbjudan att komma ner till Saalbach för att ta emot två diplom, ett för antalet år och ett för att han blivit utnämnd till stamgäst. År 2006 hade Ulf besökt Saalbach i 25 år och blev av borgmästaren utnämnd till Urkunde, översatt urkund, och tilldelad ytterligare två diplom, en glasskål och andra små presenter.

Ulf har även spenderat många timmar på motorcykeln på hemmaplan, för 13 år sedan startade han med två vänner motorcykelgruppen Silver bullets. Första tisdagen varje månad åker de tillsammans på en tur till ett utvalt ställe där de stannar för att fika. Syftet var att motorcyklisterna i Hudiksvall och omkring skulle lära känna varandra.

– Man sitter och åker på en motorcykel man har hjälmar, glasögon och vesir och hejar på varandra men man visste inte vem det var man hejade på. Meningen med Silver bullets var att man skulle lära känna varandra, kunna säga jag ska åka dit nästa vecka då kan du hänga på.

När de startade Silver bullets för 13 år sedan var det ämnat för personer i medelåldern därav namnet Silver bullets, som står för silver i håret och en kula på magen. Men idag är det personer i alla åldrar med och åker. Ulf berättar att när de startade gruppen var de 14 motorcyklister och målsättningen var att de någon gång under sommaren skulle uppnå 20. Ulf trodde att det skulle hålla en sommar och sedan dö ut men antalet har bara ökat och idag har dem som flest varit 190 motorcyklar med på tur. Ulf är den som letar nya platser att åka till och ibland återvänder de till gamla favoriter.

År 1997 var Ulf med om en motorcykelolycka. Han frontalkrockade med en man i bil som kommit över på fel sida av vägen. Ulf skadade armen svårt och efter fyra operationer gick det inte att göra mera åt armen. Mannen som körde på Ulf kom undan med böter på 600 kronor medan Ulf har fått lida med sveda och värk sedan olyckan. På grund av olyckan är Ulf idag halvpensionerad.

– Livet kan ändras så fort man hinner liksom inte vara med. Det är väl ett av de sämre minnena annars har jag varit väldigt förskonad på motorcykel, säger Ulf.

Olyckan hindrade inte Ulf från att fortsätta köra motorcykel. När Hudiksvalls motorcykelklubb delade ut diplom för dem som åkte flest mil under ett år, tog Ulf hem det fyra år i rad.

– De hade delat ut diplom innan jag var med i klubben också men när jag gick med tog jag hem det fyra år i rad sen la de ner det för de trodde jag skulle tapetsera väggarna med det där, berättar Ulf.

Motorcykeln har varit ett starkt intresse genom hela Ulfs liv.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons