Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morsmäss som försvann

/
  • Fram till 1620 hette den 8 september Marie födelsedag i den svenska almanackan till minne av jungfru Marias födelse.

Fram till början av 1900-talet firade man Morsmäss den 8 september.

Annons

I dag är det den 8 september. En helt vanlig dag i vår almanacka – men så var det inte tidigare. Under katolsk tid, fram till 1500-talet, firades den 8 september till åminnelse av jungfru Marias födelse.

Firandet av jungfru Marias födelse går tillbaka till 500-talet och ska ha sitt ursprung runt nuvarande Syrien och Palestina.

Förutom Jesus själv, är det hans moder, Maria, som gett upphov till flest antal helgdagar och festligheter inom kristendomen. Det finns faktiskt närmare 30 Mariadagar inom kristen tradition. Men de firas inte i någon större utsträckning.

De största Mariadagarna här i Sverige har varit kyndelsmässodagen den 2 februari (då jungfru Maria enligt bibeln går in i templet med sin nyfödde son, Jesus,) Mari bebådelsedag den 25 mars, Mari besökelsedag den 2 juli, Mari himmelsfärdsdag den 15 augusti – och så då Mari födelsedag den 8 september. Av dessa är det dock endast bebådelsedagen och kyndelsmässodagen som fortfarande har någon betydelse i Sverige. Under medeltiden var mellan fem och sex Mariadagar helgdagar här, i dag är ingen det.

Fram till 1620 hette den 8 september Marie födelsedag i den svenska almanackan, men bytte sedan namn till Morsmäss och hette så fram till 1900-talets början.

Den 8 september hade en viss betydelse i det gamla bondesamhället också. Det här var en tid då man slaktade getterna, och hade man tur kunde den här dagen vara början på en period med lite varmare väder. Dock inte att förväxla med brittsommar, som det kallas om vädret blir varmt och soligt runt Birgittadagen, den 7 oktober.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons