Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern kongress för pensionärer

/

Pensioner, vård och boende viktiga frågor när PRO höll kongress i Stockholm.

Annons

Det var en kongress som gick i internetvärldens tecken när de 250 representanterna för landets PRO-föreningar samlades.

Kongressen hålls vart tredje år, så för Maj-Britt Norlander, som är inne på sitt andra år som ordförande i PRO Hudiksvall, var det första kongressen som representant för de sex PRO-föreningar som finns i Hudiksvalls kommun.

– Det var en fantastisk kongress. Alla som var där var så engagerade, målinriktade och intresserade, säger Maj-Britt Norlander.

Totalt var det över 300 personer på kongressen. Förutom de 250 röstberättigade, fanns även personer som företrädde olika grupper och föreningar, bland annat SPF, RPG och SKPF.

Kongressen gick i internets tecken. Inför kongressen hade underlaget skickats ut via internet, och väl på plats fick alla var sin läsplatta där de kunde läsa både motioner och handlingsprogram.

– Det gjorde det även väldigt lätt när vi skulle rösta. Man tryckte bara ja eller nej, och på någon minut hade man resultatet, det sparade mycket tid.

Dessutom webbsändes hela kongressen, så medlemmar ute i landet kunde följa allt som hände under kongressdagarna.

– Jag tycker det är fantastiskt att det är en pensionärsorganisation som är så modern, säger Maj-Britt Norlander och skrattar.

Totalt var det 243 motioner som skulle gås igenom, sju av dem kom från Gävleborg. De handlade bland annat om pensionärsskatter, tilläggförmåner och högkostnadsskydd. En av Gävleborgs motioner gick igenom. Det var motionen om att föreningarna löpande mellan kongresserna ska få en redovisning över hur motionerna följs upp.

Flera av Gävleborgs motioner fanns också med i andra frågeställningar och ingick i det övergripande handlingsprogram som antogs av kongressen. Det handlar om bland annat boende, ekonomi och vård.

Något som diskuterades en hel del under kongressen var pensionerna. Många lever under EU:s fattigdomsgräns.

– I vårt län finns det 7 000 pensionärer som ligger under 10 800 kronor. Vi är inte det län som har flest pensionärer under fattigdomsgränsen, men det är många ändå. Det är främst kvinnor med långa perioder som hemmafruar eller i deltidsarbete, som inte får så märkvärdig pension, säger Maj-Britt Norlander.

Under kongressdagarna hade man flera gästtalare. Bland andra Åsa Regnér, äldreomsorgsminister, som berättade hur regeringen arbetar med äldrefrågor.

Även moderaternas Anna Kindberg Batra talade om äldrefrågor utifrån alliansens synvinkel, och på avslutningsdagen besökte stadsminister Stefan Löfven kongressen och talade om att man måste förbättra pensionssystemet, lyfta vårdfrågorna och se över boendesituationen för äldre.

– PRO har ställt som krav att det ska byggas 350 000 bostäder fram till 2030. Det fattas även bostäder för särskilt boende, för dem över 80 år, säger Maj-Britt Norlander.

Kongressen valde också ny central ordförande, då Curt Persson inte ville sitta fler perioder. Till ny ordförande röstades enhälligt Christina Tallberg fram.

– Jämställdhetstänket genomsyrer hela verksamheten inom PRO. I styrelsen är varannan man, och nu fick vi vår första kvinnliga ordförande, säger Maj-Britt Norlander, som efter sommaren kommer att åka ut till de olika PRO-föreningarna i kommunen och berätta om kongressen och för att försöka väcka intresse att driva de frågor som är viktiga för PRO.

Mer läsning

Annons