Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune Ekengren, Ljusne

En märkesman har gått ur tiden. Rune Ekengren, Ljusne, född 22 juli, 1931 uppvuxen i Maråker, Ljusne församling, avled 16 augusti, 2016 efter några tunga sjukdomsår.

Annons

Rune Ekengren hade breda intressen och många strängar på sin lyra. Han arbetade i yngre dagar bl.a. som butiksföreståndare inom Konsum och chef för Ljusne Järnhandel. 1965 övergick han till det verksamhetsområde, som han förblev verksam inom fram till pensionering. Han blev 1965 trähusförsäljare för Ljusnehus och övergick 1972 till Dala-Hus och egna firman Ekengren & Jinnefalk. Han blev 1983 delägare i John Anderssons Mäklarfirma som sedan blev Mäklarna Ekengren & Nybom i Söderhamn.

Rune Ekengren var mycket intresserad av kulturhistoria och hembygdsforskning och var initiativtagare till bildandet 1991 av föreningen Kustbyarnas Bygdeforskare och blev dess ordförande från starten tills för några år sedan. Föreningen bedriver kulturhistorisk forskning främst kring de byar som ligger söder om Ljusne – Maråker, Sunnäs, Kultebo, Granön – och har en järnbruks- och fiskeepok bakom sig. Ett viktigt resultat av hans arbete inom föreningen är den uppskattade boken Kustbyar. I den dokumenterade han och boende i orterna längs kusten efter idoga forskningsinsatser i ord och bild liv och leverne och utvecklingen i byarna där, en insats av stort bestående värde. 1996 tilldelades han Söderhamns kommuns kulturpris.

Efter 60 år fyllda ägnade han sig alltmer åt föreningslivet och såg alltid till att något hände som var till gagn för hembygden. Bland uppskattade arrangemang var Sotaraftnar i Granön, Hantverksmässan Flitiga Händer i Maråker och Ljusne, filmvisningar och andra föreningsaktiviteter i byarna.

Ett annat initiativ var starten av Kustnytt, som var en uppskattad och efterfrågad tidning med 2-3 nummer per år under elva års tid. Som redaktör var han otrolig att fånga upp både proffs och vanliga skribenter, utflyttade och hemmavarande, med anknytning till orterna längs kusten från Norrala till Axmarbruk och fick dem att berätta roande om gammalt och nytt i bygderna. Också i Kustnytt finns många kulturhistoriska bidrag av bestående värde publicerade.

Jaktlivet och fisket fanns med sedan barnsben. Familjen betydde mycket och sommarstugan vid Långboda fäbodar i Maråker var nog hans egentliga hemvist. Fotografering var också en stor passion så att projektet DiBiS, digital bild i Söderhamn, gick i lås, gladde honom mycket.

Vi är många som minns och saknar Rune Ekengren.

K-G Engström

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons