Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Maja Hallberg

Maja Hallberg har avlidit vid en ålder av 94 år.

Annons

Maja Hallberg, född Lindblom, växte upp i Mariefred. Hennes föräldrar hade ett småjordbruk, hennes pappa var biodlare och hennes mamma arbetade som hemsömmerska. I tidig ålder gick Maja med i Mariefreds baptistförsamling där hennes föräldrar redan var medlemmar. Pastor i församlingen var Edvin Hallberg.

Tillsammans med sina två syskon hjälpte Maja till hemma på gården och som vuxen jobbade hon på Kummelnäs barnkoloni i Stockholms skärgård samt som hembiträde i Nockeby. Under sin tid i Stockholm lärde Maja känna flera hälsingar, bland annat pastor Edvin Hallbergs syster Signild. När Maja år 1946 hälsade på Signild i Haddungsnäs i Bergsjö träffade hon Signilds yngsta bror Ejnar. Fyra år senare år 1950 gifte sig Maja och Ejnar. De drev jord- och skogsbruk och var båda mycket aktiva i Haddungsnäs baptistförsamling. År 1951 fick de dottern Annelie.

Maja var en, för sin tid, typisk bondmora som förutom hushållet med syltning, saftning, bakning och konservering också skötte om djuren på gården. Hon vävde, stickade och sydde och jobbade även utomhus med ved, slåtter samt skörd.

År 1985 flyttade Maja och Ejnar till en lägenhet i Bergsjö då dotter och måg tog över hemmanet. År 2000 blev Maja änka.

Maja ägnade mycket tid till att besöka gamla och sjuka. Hon ägnade också tid till att sticka och virka hundratals babykläder och babyfiltar som hon skänkte till missionsarbete utomlands och till Röda Korset. I Lönnbergskyrkan lärde Maja känna många av Nordanstigs flyktingar från Burma och då det föddes ett barn bland dem gav Maja alltid barnet en tröja och en filt. Maja deltog i Lönnbergskyrkans verksamhet så länge som hon orkade.

Sista året bodde hon på Sörgården i Bergsjö och fram till sina sista veckor virkade hon på en babyfilt.

Hon sörjs närmast av dottern Annelie och hennes man Åke, barnbarnen Olle och Pelle samt Olles sambo Linda.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons