Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Leif Jonsson

Söndag 27 september nåddes vi av ett lika oväntat som tragiskt besked att Leif Jonsson avlidit i väntan på behandling på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Komplikationer tillstötte som slutligen bidrog till att Leif somnade in tidigt på söndagsmorgon.

Annons

Efter avslutad ekonomiutbildning på Staffangymnasiet arbetade Leif under en tid på Kockums kontor i Söderhamn. Senare arbetade han några år på Korsnäs-Marmas sågverk i Marmaverken.

Fritidsintresset i form av idrott ledde till att Leif sökte till Ungdomsledarinstitutet i Östersund. Studierna avslutades 1978 och därefter arbetade Leif under många år som fritidsledare på Bergviksskolan och senare på Ungdomsgården på väster i Söderhamn.

I samband med beslutet om nedläggning av Ungdomsgården fann Leif nya uppgifter på Verkstäderna och senare på Amicus där kommunen tar emot ensamkommande flyktingbarn.

Sista åren fram till pensionen i mars i år arbetade Leif som språkassistent inom SFI-verksamheten på CFL.

I unga år förlorade Leif sin mamma och det bidrog till hans förståelse för människor som under livets gång har det svårt. Med sin varma människosyn och stilla humor bidrog Leif till en god arbetsmiljö för sina arbetskamrater och till en bra lärandemiljö för eleverna.

För oss som tillbringade ungdomsåren med Leif är det hans stora idrottsintresse som kom att prägla bilden av honom. Tidigt arrangerades olympiader i Lötgärdet där Leif växte upp. Bakom Lööfs gård byggdes ett stadion och på vägen i Vinkelboda utspelades landbandymatcher som inte sällan väckte starka känslor.

Fotbollsmatcherna mellan Lötis och Mellangärdet bjöd också på heta duster och starka känslor. Det hände att matcherna avbröts.

Under högstadietiden på Österbackens skola deltog Leif i den obligatoriska terränglöpningen som idrottslärare Lasse Fors organiserade. Den tidens stjärnor var Tore Bertilsson och Sven Norberg, men Leif fanns ofta med på den tio i topplista som Lasse Fors presenterade i slutet av skolveckan.

Det var som bordtennisspelare Leif gjort störst avtryck i idrottshälsingland. I mitten av sextiotalet var Marma IF tillsammans med Tallåsens IF dominerande inom ungdomspingisen.

Tre DM-titlar i lag för Marma IF och ett juniormästerskap i singel 1967 krönte Leifs pingiskarriär tillsammans med ett antal matcher i Hälsinglands landsskapslag på pojk- och juniorsidan.

För barnen som växte upp i Marma under sjuttio- och åttiotalet kom Leif att spela en viktig roll. Innan Landslagets Fotbollskola kom till var det Leif som startade fotbollverksamhet i Marma efter vårterminens slut.

Initiativet övergick så småningom till Domus fotbollskola och då spreds den till hela Söderhamns kommun. Under många år fick pojkar och flickor ute i Söderhamnsföreningar möjlighet till att spela fotboll, men också medverka i ett stort antal andra aktiviteter.

Leif lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi som är hans vänner får fortsätta att verka i hans anda. Vår medkänsla och våra tankar går till hustru Eva och sonen Thomas med sambo Sara samt till Leifs syster Lena och hennes dotter Anna med familj.

Vännerna genom Dan Jonsson

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons