Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord, Jerker Arndt

Jerker Arndt, Hudiksvall har avlidit i en ålder av 88 år.

Annons

Jerker Arndt var född i Hudiksvall och gick till sjöss i unga år.

1953 tog han sjökaptenexamen, och jobbade sedan som befäl inom Broströmkoncernen, bland annat på fartyg som gick på Sydamerika. Ibland kunde han vara till sjöss ett helt år innan han kom hem.

Runt 1960 gick han iland, och började arbeta på familjeföretaget AB J E Arndt, som grundades av Jerkers farfar. På J E Arndt, som låg på det vi i dag kallar Varvet, sålde man byggvaror, man hade glasmästeri, färghandel, man importerade och sålde kol och koks – som var en stor produkt på den här tiden – och man hade skeppsmäkleri. Det var främst inom skeppsmäkleriet som Jerker arbetade. Så småningom köpte han loss skeppsmäkleriet och grundande J Arndt Shipping AB, och köpte även upp skeppsmäklerierna i Stocka och Iggesund. Under den här tiden var han också under många år engagerad i styrelsen för Sveriges skeppsmäklarförening.

1975 blev Jerker Arndt dansk vicekonsul, en diplomatroll han innehade under många år.

När han började närma sig pensionsålder sålde han företaget till nuvarande Iggesunds bruk. Efter pensionen var han under en kort tid hamnkapten i Hudiksvall. Han var också under många år engagerad i Odd Fellow och Rotary.

Hans största intresse var havet och segling, och redan på 1960-talet drog han igång seglarläger för ungdomar som blev årligen återkommande.

Han kappseglade mycket och har deltagit i Gotland runt under många år.

Fram till han var 85 år ingick han i den fasta besättningen på Colin Archern Vindfaxe, och var med och seglade runt om i Bottenhavet och Östersjön.

Han har också alltid varit intresserad av historia, inte minst Hudiksvalls och dess hamns historia. Han var även väldigt kunnig i sjöfartshistoria och brukade hålla föredrag, bland annat om hamnens betydelse genom tiden, men även om sina resor. Sedan han gick i land på 1960-talet tyckte han om att resa. Han hade kontakter över hela världen, och åkte tidigt på en jorden runt-resa. Bland annat var han i Afrika, och bilderna därifrån visade han sedan upp i olika sammanhang då han berättade om sina reseminnen.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons