Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord, Jan-Erik Godin, Knåda, Edsbyn

Kyngelvallens starke man har gått i mål.  

Annons

Jan-Erik Godin, Knåda, Edsbyn har fullbordat sitt lopp och tagit spåret till ett annat paradis. Genom sin ständiga närvaro på Kygelvallen fick han många vänner och många namn.

Snötrollarn, Mr Kygelvallen, allt i allot, mannen som kan göra skidspår utan snö, är några.

Att han kunde göra spår utan snö är nästan sant. För just denna förmåga blev han mest känd. Kygelvallen blev verkligen under Jan-Eriks ledning ett skidälskarnas paradis.

Jan-Erik föddes år 1939 i Edsbyn och var tidigt intresserad av skidåkning. Han tävlade en del under ungdomsåren och även senare och åkte bland annat Vasaloppet. Han var först i mål i det historiska första Öppna spåret år 1979. Han utbildade sig till murare och blev känd som en ypperlig yrkesman. Under sin drygt tjugo år långa yrkeskarriär hann han sätta sina spår även i otaliga egnahem och hyresfastigheter. 

Redan tidigt i Jan-Eriks liv började symptom på Parkinsons sjukdom skönjas i hans kropp, och våren 1985 var han tvungen att sluta som murare. Då kom möjligheten för Jan-Erik att via lönebidragsanställning få försörjning i sitt stora intresse. Han anställdes av Edsbyns Skidklubb, som etablerat sin verksamhet på Knöahian, och där Jan-Erik redan gjort stora insatser.

Han hade oerhört breda byggarkunskaper, som kom väl till pass under uppbyggandet av Kygelvallen.

1985 fattade Edsbyns SK beslut att bygga en klubbstuga. Byggandet kom i gång och hösten 1987 kunde stugan invigas. Genom Jan-Eriks händighet och medlemmarnas engagemang och klubbens kontakter klarades ekonomin.

Nästa projekt blev elljus på 5 kilometersslingan. Så blev det samma ordning som med stugan. Under Jan-Eriks ledning samlades nödvändigt material in, och villiga medlemmar jobbade. I jultid 1988 invigdes banan. Så var Kygelvallen grundad, och därefter har spår och byggnader successivt byggts ut och förbättrats och ännu finns ideella arbetare som generöst bidrar. 

År 1996 fick Jan-Erik, som en av de första i landet en så kallad duodopapump inopererad. Tack vare pumpen klarade han jobbet ända till pensionen. Han kom ändå att vara på Kygelvallen stor del av sin tid, tills en stroke förlamade honom, och de sista dryga sex åren var han rullstolsbunden. 

Ett är säkert. Utan Jan-Eriks ovärderliga insatser har vi inte haft det Kygelvallen vi har i dag. Kommunens styrande och invånare har verkligen anledning att känna stor tacksamhet till Mr Kygelvallen, Jan-Erik Godin. 

Jan-Erik sörjs närmast av maka och barn med familjer.

 

Ingvar Karlberg

En av vännerna

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons