Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Hilding Edelryd, Bollnäs

/

Hilding föddes 1924 i Uman utanför Junsele i Ångermanland.

Annons

Föräldrarna Anna och Daniel Eriksson bedrev jordbruk och han växte upp i en stor syskonskara bland tre bröder och sju systrar.

1934 köpte hans föräldrar en större jordbruksfastighet i Multrå utanför Sollefteå. Meningen var att en äldre bror skulle överta jordbruket men han gick tragiskt bort i sviterna av en blodförgiftning.

Hilding hade då kunnat gå i sin fars fotspår som bonde men ett tidigt intresse för bilar ledde till att han som femtonåring började som lärling hos Mellbergs Bil i Sollefteå. Detta ledde fram till en fast anställning som bilmekaniker hos företaget.

1944 i andra världskrigets slutskede blev han inkallad för militärtjänstgöring på F21 i Luleå där han bland annat kom att tjänstgöra som chaufför.

Efter krigsslutet året därpå återvände han till Mellbergs i Sollefteå, men bara för ett år innan han av en före detta arbetskamrat blev lockad att börja jobba på regementet P4 i Skövde. Arbetet där bestod i reparationer på militärfordon, bland annat pansarvagnar.

Året därpå 1947 blev han tillfrågad om han ville komma upp till Stockholm och börja som mekaniker på Ostermans bil på Ölandsgatan, på den tiden en av Sveriges största bilhandlare med många amerikanska bilmärken på programmet.

Under sin första tid i Stockholm kom han att träffa sin blivande fru Marit från Edsbyn. 1950 gifte de sig och ett par år senare kom det första barnet, dottern Karin.

Detta år 1952 blev han även tillsatt som verkmästare på Ostermans bil.

1958 föddes även sonen Mats och familjen bosatte sig så småningom i en villa i Vendelsö söder om Stockholm.

1966 gick flyttlasset till Hälsingland där Hilding fått anställning som verkstadschef på Bil&Buss i Bollnäs med ansvar även för filialen i Söderhamn.

Vid sjuttiotalets mitt köpte man ett fritidshus i Skärkdalen i Härjedalsfjällen. Detta blev som ett andra hem för Hilding och Marit där otaliga semestrar och helger spenderades.

Här fick Hilding både avkoppling och utlopp för sin energi med allehanda byggprojekt och rekreation både sommar och vinter med fjällvandringar, skid- och skoteråkning.

1989 efter 50 år inom bilbranschen pensionerades han från Bil&Buss.

2009 avled makan Marit och de sista sju åren bodde Hilding ensam kvar i sin villa och kunde trots hög ålder själv sköta om hus och tomt med lite hjälp från grannar och vänner.

Nästan ända till det sista året och så länge krafterna räckte kunde han dagligen ses ute på promenader och cykelturer.

Han lämnar oss i ljust minne bevarad.

Familjen

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons