Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord, Carl-Eric Carlsson, Järvsö

Gymnasieläraren Carl-Eric Carlsson, Järvsö, har gått bort 91 år gammal. Närmast anhöriga är Karin Esbjörnsson och barnen Tomas, Mats, Kristina och Helena med familjer.

Annons

Carl-Eric föddes 1924 i Sörbo skola i Bollnäs, där fadern var lärare. Faders tbc och tidiga död gjorde att Carl-Eric och modern flyttade tillbaka till morföräldrarna i Järvsö. Han började i småskolan i Viks skola och visade tidigt studieintresse.

Efter realexamen 1942 i Ljusdal tog Carl-Eric ingenjörsexamen vid Tekniska läroverket i Örebro 1946. 1947 började han studera matematik, fysik och kemi vid Uppsala Universitet. Efter studier i pedagogik tog han en fil.mag. i december 1953. I Uppsala träffade han också sin maka Ingrid vid folkdanslaget Philochoros och de båda gifte sig 1952 i Norsjö varifrån Ingrid kom.

Under studietiden arbetade han som 1:e amanuens vid Kemikum i Uppsala innan han 1954 inledde sin lärarbana som adjunkt vid Nynäshamns Samrealskola, dit han och familjen flyttade. Redan 1955 flyttade de närmare Carl-Erics älskade Järvsö och han fick tjänst vid Samrealskolan i Ljusdal. 1959 blev Carl-Eric adjunkt, och sedermera lektor i kemi, vid gymnasiet i Hudiksvall, där familjen bodde fram till Carl-Erics pensionering.

Carl-Erics kärlek för hembygden visade sig inte minst i att han och familjen under hela tiden vistats mycket i släktgården i Järvsö, dit Carl-Eric och Ingrid flyttade efter pensioneringen och där Carl-Eric själv bodde kvar även efter Ingrids bortgång 1997. Gården blev ett centrum för både Carl-Erics och Ingrids släkter och Carl-Eric bjöd alla besökare frikostigt på både sig själv och bygdens rikedom.

Genom gemensamma intressen i Svenska turistföreningen träffade Carl-Eric Karin 1999, som kom att bli hans livskamrat fram till hans bortgång. De båda fortsatte att fylla gården med den gästfrihet och värme som alltid kännetecknat Carl-Eric.

Barnen och barnbarnen hade alltid plats och värme att vänta vid besöken på gården. Där visste alla att de hade en älskad, omtänksam och varm person som gjorde även deras Järvsö till ett andra hem och alla återkom många gånger årligen för att besöka Carl-Eric och gården.

I bygden gjorde Carl-Eric sig känd som en mycket kunnig person kring allt som rörde bygdens flora, fauna och historia. Han var också mycket intresserad av musik och konst. Han målade gärna vackra akvareller över Järvsö och de svenska fjällen.

Många är de föreningar som han på sitt ödmjuka men mycket kunniga sätt bidragit till. Han var bland annat styrelseledamot i Ljusdalskretsen av Svenska Turistföreningen och Svenska Naturskyddsföreningen samt Museets vänner i Ljusdal under många år. För Hembygdsföreningen röjde han fram och markerade vandringsleder runt hela Järvsö och deltog som delförfattare i arbetet Järvsöguiden 2004, en vägvisare med karta till 100 sevärdheter i Järvsö. Han var också med och grundade Gävleborgs Botaniska Sällskap.

Carl-Eric var en hängiven vandrare i den svenska fjällvärlden och närhelst någon lyfte ämnet vandring glimrade det extra i hans ögon. Många är de som fångats av hans fjällentusiasm och själva sökt sig ut på vidderna efter hans berättelser. Reseintresset har också alltid varit stort och många delar av Europa fick vandringsbesök av honom och Ingrid och senare av honom och Karin.

Ända fram till de sista dagarna fick Carl-Eric stanna kvar på Mårtens i Föränge, Järvsö, hans älskade släktgård, och omgiven av många av de sina somnade han lugnt in. Vi är många som sörjer att han nu är frånvarande, men i alla de minnen han lämnat och i gårdens alla vinklar och vrår, på fjällens vidder och i den minsta fjällblomma, lever han kvar hos oss alla.

Karin

Tomas, Mats, Kristina och Helena med familjer

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons