Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Britta Zetterman

/

Annons

Britta Zetterman, Hudiksvall, har avlidit i en ålder av 83 år.

Hon var född i Vattlång som äldsta barnet till Petrus och Greta Östman.

Pappan dog när Britta var sex år, och så småningom gifte mamman om sig med Erik Hagberg.

Britta gick folkhögskola i Härnösand, och sedan en barnskötareutbildning i Stockholm. Hon jobbade ett tag i Stockholm, och sedan även på barnhem i Borlänge, men hennes hembygd var henne kär, så hon återvände till Hälsingland och Vattlång där hon jobbade som hemsyster i gårdarna.

I Vattlång träffade hon Per Albin Zetterman. I samband med att de gifte sig flyttade de till hans föräldrahem där svärföräldrarna drev ett mindre jordbruk medan maken arbetade på Ilsbo industrier. När barnen kom stannade Britta hemma och skötte om familjen då ett medfött höftfel gjorde att jobbet som hemsyster med tiden blev för tungt.

Brittas kristna värderingar och personliga tro präglade hennes liv. Hon var aktiv i Smyrnaförsamlingen i Vattlång och var under några år med i skolstyrelsen för Centerpartiet.

Familjen med barn och barnbarn betydde mycket för henne.

Makarna hade en stor vänkrets, och Brittas gästfrihet var omtalad. Hon hade ett mycket stort intresse för matlagning och bakning, och hon trivdes som bäst när hon fick bjuda sina gäster på förplägnad.

Brittas höftproblem gjorde att hon hade svårt att röra sig, men makarna tog gärna bilen till olika utflyktsmål. De besökte många möten i kyrkor runt om i Sverige, och på semestern åkte de gärna på frikyrkokonferenser som Lapplandsveckan och Kittelfjällskonferensen.

Men de gjorde även kortare utflykter med bilen då de packade en fikakorg, eller åkte iväg till en restaurang.

När maken avled i februari 2007, flyttade Britta till en lägenhet på Fiskebyvägen. Ett sällskap när hälsan började svikta alltmer var den kristna tv-kanalen Kanal 10.

På grund av sin svaga hälsa har hon under de senaste två åren bott på Kullen.

Närmast anhöriga är barnen med familjer.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons