Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord, Bengt Olsson

Annons

Läkaren Bengt Olsson har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 82 år.

Bengt föddes i mars 1933 i Norrbo där han växte upp som äldst av fem syskon.

Efter skolgången hemma i Norrbo började han studera på Fjellstedtska skolan i Uppsala, och läste sedan medicin vid Uppsala universitet.

Sina första tjänster hade Bengt i Bollnäs och Gävle. Han flyttade sedan med familjen till Stockholm där han tjänstgjorde som kirurg på Södersjukhuset i sju år. Därefter flyttade han med familjen till Enköping där han fick en tjänst som överläkare.

Där köpte han ett hus, ett renoveringsobjekt som han själv renoverade. Båtlivet var viktigt för Bengt, han köpte äldre träbåtar som han renoverade mycket noggrant. Han byggde om en fiskebåt, plastade skrovet och installerade en tvåcylindrig Säfflemotor och gick ner genom Europas kanaler till Medelhavet. Tyvärr förliste man i Messinasundet, mycket tragiskt.

Bengt bestämde sig för att göra en insats i Mocambique, och efter språkstudier i Portugal kom han dit, mitt under brinnande inbördeskrig. Han blev kvar i 3,5 år och byggde bland annat upp en klinik i Beira och utförde ett gigantiskt arbete, men improviserade operationer, långt ifrån den traditionella regelboken. Därifrån publicerade han många artiklar med unikt material om livet och situationen i Mocambique, som publicerades i Enköpingsposten.

Vid hemkomsten fortsatte han att arbeta som kirurg på Enköpings lasarett och ansåg att "som kirurg måste man arbete mycket", inte minst för att hålla kunskapen och handlaget vitalt. Han ställde alltid upp om någon behövde hjälp. Det var något som "satt i" efter pensioneringen, och han kom att fungera som något av bydoktor.

Bengt valde att pensionera sig vid 60 år och återvände till Hälsingland.

Som pensionär ägnade han sig åt simning i badhuset under vinterhalvåret, och rodd från vår till höst, kombinerat med fiske.

Han köpte en livbåt från M/S Gripsholm som han renoverade från grunden och till stora delar byggde om. Han renoverade och installerade en Säffle 8 hk tändkulemotor till originalskick på Helmers båtvarv

Sjösättningen genomfördes på gammalt sätt – med rullstockar – och innebar samtidigt en fest av en mer omfattande sort med hundratalet gäster och givetvis folkmusik med dragspelaren Olle Jonsson, "Klint-Olle."

Efter några år köpte Bengt skolan i Ramsjö, Bjuråker, där han kom att bo i elva år.

Tiden vid Dellensjöarna blev en fin tid med fiske, fester och ett trevligt umgänge med musiker och konstnärer. Bengt läste mycket, och hade han inte något praktiskt arbete på gång, hade han alltid en bok i handen.

Han älskade musik, stereon gick på god volym uppe i byskolan.

När man står inför ett liv som Bengts så hisnar tanken lite grand, och man fylls av respekt och förundran. En hel del av det han uträttat hade inte blivit av om inte Bengts personlighet hade haft sin lite äventyrliga läggning, parat med integration och mod. Han gillande att tänja på gränserna.

Vi som kände Bengt från olika faser i hans liv, är det med stor kärlek och respekt för den han var som vi kommer att minnas honom.

Dagny, Ylva, Danne

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons