Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Anne-Marie Bergqvist, Söderhamn

En omtyckt, respekterad och alldeles briljant lärare - Anne-Marie Bergqvist - har gått ur tiden, 97 år gammal. Hon blev nästan en ikon för oss 40-talister.

Annons

Hennes lektioner i svenska var några av veckans höjdpunkter under vår gymnasietid. Det spelade ingen roll om det var grammatik, uppsatsskrivning eller författare/litteratur som behandlades. Hon hade en märklig förmåga att tända oss på allt i sin undervisning.

Hon var en av flera (faktiskt) lysande pedagoger på S-hamns H.A. Läroverk under några decennier. För min och mina gymnasieklasskompisars del 1959-1963. Hon var så avväpnande naturlig, kunnig, inspirerande och förstående för vår situation (som 16-19-åringar) att det var en fröjd att delta på hennes lektioner.

Det är enbart ljusa, glada och härliga minnen från timmarna med henne. Hon var en av våra absoluta favoriter.

För mig som pensionär i dag, med egna vuxna barn i 45-årsåldern är det (äntligen?) en sak som slår mig, när det gäller Anne-Marie. När vi hade henne var hon då alltså yngre än vad mina egna döttrar är i dag.

Hur kunde hon - som bara var runt 40 år gammal - uppträda med en sån auktoritet, pondus och karisma redan då? För oss upplevdes hon ju som gammal, men var alltså yngre än vad mina barn är i dag. Märkligt, eller hur?

Har dagens 40-åringar samma status som dåtidens? Det kan diskuteras. 

Hur som helst; vilken lycka att ha haft Anne-Marie Bergqvist som svensklärare! Frid över hennes minne!

Rolf Hansson,

Grundvik

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons