Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Anne-Marie Bergqvist, Söderhamn

/

Vår mor Anne-Marie Bergqvist föddes 1919 i Luleå. Hon hade förmånen att växa upp i en omtänksam och välbärgad familj med sina föräldrar och yngre bror.

Annons

Sin omtanke och generositet gentemot andra grundades tidigt då hon ofta följde med sin mor på besök till fattiga personer med mat och gåvor.

Som ung var hennes stora intresse segling vilket hon delade med sin far. Flera fina silverbucklor vittnar om lyckosamma tävlingar med deras båt Anna-Lisa.

Tyvärr gick både hennes far och bror bort tidigt vilket var en djup sorg för henne.

Efter att ha tagit studenten på latinlinjen fortsatte hon sina studier på Universitetet i Stockholm där hon avlade sin Fil. Magexamen.

Under sin studietid träffade hon vår far Tage och de fick oss två syskon Inger och Gunnar. Olyckligt nog drabbades vår mor av samma öde som sin egen och blev änka tidigt.

1951 flyttade familjen till Söderhamn då vår mor fick en fast tjänst som lärare i svenska och historia på Högre Allmänna Läroverket där hon arbetade fram till 69 års ålder.

Hon var en aktiv person och dagliga promenader var en viktig del i hennes vardag in i det sista. Efter sin pensionering sålde hon sin lägenhet och förverkligade sin dröm om ett eget hus.

Hon hade ett stort intresse för kulturhistoriska byggnader och klassisk musik och var medlem i många olika föreningar och ställde gärna upp som konferencier vid konserter och teaterföreställningar. Kyrkokören låg henne varmt om hjärtat där hon deltog långt upp i hög ålder.

Som lärarbarn var vi väldigt tacksamma att vår mor var en omtyckt lärare då vi gick på samma skola. Av gamla elever har vi hört att hon gärna ställde upp för att ge råd och stöd med deras studier Hon kallades skämtsamt för Oraklet på Ringvägen då hon oftast kunde ge svar på deras frågor.

Vår mors nyfikenhet och breda intressen för att hålla sig uppdaterad avtog dock inte trots sin höga ålder. Hon startade alltid morgonen tidigt med dagstidningar följt av att ta del av nyheterna via både radio och TV.

Att lösa korsord var oerhört viktigt för henne och hon tyckte mycket om att läsa. Under åren har det blivit många vackra alster då hon var otroligt duktig på att både brodera och sticka väldigt avancerade mönster som nu blir kära minnen för oss.

Med god omvårdnad från olika personalgrupper fick vår mor sin önskan uppfylld att få sluta sina dagar i hemmet vilket vi är innerligt tacksamma för.

Vår mor somnade in i sitt hem omgiven av oss. Vi minns henne med stor tacksamhet och hon lämnar ett djupt tomrum efter sig.

Inger

Gunnar

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons