Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Anna-Stina Nyqvist

/

Anna-Stina Nyqvist, Teg, Umeå, avled vid en ålder av 92 år efter ett långt och händelserikt liv.

Annons

Jag lärde känna Anna-Stina år 1989 när jag träffade min man Björn, barnbarn till hennes syster Rut. Björn bodde då i samma hus som Anna-Stina på Jakobsgränd. Hon var Teg trogen och kunde in till sista dagen inte tänka sig att bo någon annanstans. Hon var en Hälsingejänta, född i Hudiksvall där föräldrarna Gerda och Sam hade både bageri och ett konditori. Hennes fem äldre syskon med familjer stod henne mycket nära. Sjöbodarna satt på kylskåpsdörren och det var tillbaka till Hudik hon ville efter sin död.

Anna-Stina kunde inte få några egna barn vilket hon sörjde även om hon, när vi pratade om sorgliga saker, kallade sig själv för fatalist.

När våra barn var små hade hon som fredagsrutin att rulla håret på sin väninna Greta och sedan hälsa på oss.

När barnen blev äldre och vännerna färre införde vi en ny rutin som vi behöll ända till sista veckan i hennes liv. Jag sprang en morgonrunda och duschade hemma hos henne före jobbet. Under många års morgonstunder hann Anna-Stina berätta om hur det var att vara yngst av sex syskon, om olycklig eller besvarad kärlek, äktenskap, vänner, dans på Stora Hotellet, hur det är att överleva dem man har mest kär och mycket mer. Att hon arbetat som kanslist på skolöverstyrelsen och hade talang för ordning och dokumentation märktes tydligt då hon skrivit små lappar på det mesta hon hade i sin ägo, vem hon fått det utav, när det var inköpt samt kort historik om föremålet ifråga. Hon förde dagbok enda sedan början av 50-talet fram till för några år sedan. In i det sista var månadskalendern viktig där födelsedagar stod uppskrivna.

För mig har Anna-Stina varit en förebild i hur man kan se på livets med och motgångar. Vikten av att ta tillvara det som går att ta tillvara, njuta av det vackra och inte lägga onödig energi där den bara slukas utan att ge någonting tillbaka.

Hennes returresa till Hudiksvall är den sista vi gör tillsammans.

Anna-Rosa Perris

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons