Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord, Åke Persson

/

Åke Persson, Bjuråker, har hastigt avlidit 74 år gammal. Närmast sörjande är sambon Wei, sonen Jörgen med familj, syskon och många vänner.

Annons

Åke var en av Sveriges skickligaste entreprenörer. Vi möttes 1980 i ett företag, där jag som vd fått uppgiften att sänka kostnader. Åke arbetade som konsult. Konsulter var de första, som jag tänkte städa bort. Men Åke hade så bra idéer så han fick fortsätta sitt arbete. Sedan dess har vi varit vänner och samarbetat i många projekt.

Åke växte upp på en liten gård långt in i Hälsinglands djupa skogar. Han började tidigt arbeta i skogen och hjälpte sin far. Åke hade idéer om hur skogsarbetet skulle förenklas. Det tyckte fadern inte om och bekymrade sig över vad det skulle bli av denne son, som pratade om nya metoder i stället för att arbeta.

Han läste in en ingenjörsexamen på kvällarna, blev tidsstudieman inom verkstadsindustrin och snart konsult i eget bolag. Han hade sett bristerna i verkstädernas planeringssystem och tog fram ett eget planeringsprogram, som blev grunden till det framgångsrika Monitor. Företaget växte snabbt och blev extremt lönsamt. Vinsten uppgick till halva omsättningen. Att detta planeringsprogram blev så framgångsrikt var dels en följd av att Åke visste vad användarna behövde och att det var anpassat till tillverkningsindustrin, särskilt verkstadsindustrin. Arbetet med att anpassa systemet till respektive företag blev därför litet.

Åke var en mycket generös person. Detta kom framför allt till uttryck i den årliga extra bonus till personalen, som kunde dubblera den redan marknadsmässiga lönen. Han gav generösa bidrag till åldringsvården i Hudiksvall och startade ett eget hemtjänstföretag. Långt framskridna planer fanns att starta en ny grundskola.

En stor entreprenör har gått ur tiden, saknad av många.

Jan Lundmark

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons