Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Olof Widén, Irvine, USA

/

Vår broder och svåger, Jan Olof Widén, har somnat in i hemmet i Irvine, California, USA.

Annons

Han föddes i Arbrå 1934 som son till Olle och Rosa Widén, född Arvidsson, och var nummer två i en syskonskara på fyra, Ingbritt, Jan, Åke och Nils. Sedan utökades den med halvsyskonen Björn och Karin.

Uppväxten i Arbrå präglades, som för många jämngamla, av sport, och möjligen flickor. Ganska självklart med en far som var både spelare och tränare för Arbrå BK i fotboll.

Jan hittade även till slalombacken i Arbrå som färgade hans fortsatta idrottsintresse.

Vår mors bortgång, redan 1949, påverkade Jans fortsatta liv med mognad och ansvar. Med stöd av farbror Elof flyttade han till Linköping i unga år och började utbildning på SAAB Flygindustri. Där förälskade han sig i Fröken Östergötland, Gunnel, som blev hans hustru genom hela livet. Slalomsvängarna från Arbrå tog han med sig och var med om att bilda en alpin klubb i Linköping på Östgötaslätten.

Om flytten från lilla Arbrå till Linköping var ett äventyr så sökte Jan och Gunnel ännu större. Tidigt 60-tal gick flytten för dem båda till USA och Kalifornien. Jan fortsatte att arbeta inom flygindustrin, och de unga tu bosatte sig i Hollywood, dock inte i Beverly Hills. Efter boende i olika förorter till Los Angeles slog de så småningom rot i Irvine, Orange County, California.

Jan blev far till tre barn och farfar/morfar till fem barnbarn som fortsätter sina liv i USA.

Slalomsvängarna följde med Jan även hit och familjen var aktiv i Scandinavian Ski Club med skidåkning i Kalifornien och Colorado. Detta innebar att han även fick många norska och danska vänner.

Trots många år i USA så klappade fortfarande hjärtat för Sverige. De senaste 20 åren blev besöken i hemlandet många för Jan och Gunnel, med strövtåg i hembygden Arbrå och Linköping. Sista besöket var den strålande sommaren 2014.

Jan fick ett långt och rikt liv i nästan 82 år. De sista tio åren bar han på sjukdomen Parkinson utan att beklaga sig. Sjukdomen försämrade naturligtvis hälsan efterhand och var en bidragande orsak till hans bortgång onsdagen den 27 juli 2016.

Vila i frid.

Syskonen Nils, Björn och Karin med respektive

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons