Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunborg Eriksson, Ljusdal

/

Gunborg Eriksson har avlidit i en ålder av 100 år.

Annons

Gunborg växte upp i Erikslund i Borgsjö kommun, Medelpad.

Som naturintresserad samlade hon i ungdomsåren bland annat växter till ett stort herbarium med noggranna uppgifter om växtplats och data för insamlandet.

Gunborg fick under sitt långa, innehållsrika liv uppleva en enorm samhällsutveckling. Under hennes barndom började elektriciteten att användas inom olika områden och bli till ovärderlig hjälp och nytta. Inom hushållet kan bland annat nämnas elspis, kylskåp, frysbox, tvättmaskin, diskmaskin med mera. Under det senaste århundradet har en otrolig utveckling skett inom kommunikationer beträffande bilar, flyg, telefon, radio, tv, datorer och inte minst mobiltelefoner med dess olika användningsmöjligheter. Det är knappast troligt, att någon kommande generation kommer att få uppleva så stora förändringar, som skett under de gångna 100 åren. Gunborg var alltid intresserad och nyfiken på allt nytt och provade gärna på nymodigheter.

Efter att hon genomgått en husmorsutbildning, kom hon att ägna sig åt affärsverksamhet under större delen av sitt yrkesverksamma liv. Hon tjänstgjorde som affärsbiträde i bland annat Linghed, Kungsgården med flera platser.

År 1954 gifte hon sig med köpmannen Ture Eriksson och tillsammans övertog de en Ica-butik på Heden i Ljusdal, som de drev ett antal år tills lönsamheten försämrades.

1970 gick en dröm i uppfyllelse för Gunborg, då hon kunde flytta in i en nyuppförd villa på Kläppavägen i Ljusdal. Där kunde hon ägna sig åt sina hobbys, framförallt då trädgårdsskötsel, sömnad och vävning, där hon komponerade mattor, vackra dukar, löpare och gardiner.

År 1990 blev hon änka. Tack vare hjälp av goda grannar, bodde hon sedan kvar ensam i fastigheten till 2013 då den såldes, och hon flyttade till äldreboendet Gärdegården.

Där trivdes hon och var vital för sin ålder. Hon läste dagligen Ljusdals Posten för att följa med i vad som hände lokalt och i omvärlden. Hon brukade även fördriva tiden med att lösa korsord.

Den 16 juni firades Gunborgs 100-årsdag på Gärdegården då hennes närmaste familj uppvaktade henne med smörgåstårta. Ett långbord dukades upp och både pensionärer och personal bjöds på tårta, vilket var viktigt för Gunborg att alla skulle bjudas.

Gunborgs systerson Olof Holmström höll tal och visade sedan upp telegram med gratulationer, varav ett från kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Närmast sörjande är

Systersonen Olle Holmström och brorsdöttrarna Astrid Ilryd och Eva Velan Henningsson.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons