Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovsånger som förenar över generationerna

/
  • Alice Holmquist, Judith Olofsson, Elma Timan och Alva Westrin sjunger på skivan Lovsång tillsammans.
  • Ylva Timan Olofsson har varit musikalisk ledare.

Fyra tjejer i åldrarna 12–14 år från Höglidenkyrkan i Hudiksvall fick i våras uppdraget att spela in en skiva med lovsånger till Gud. En skiva som ska inspirera kyrkor och samfund att sjunga tillsammans, över alla generationer. Förra söndagen hade de skrivrelease i samband med gudstjänsten i Höglidenkyrkan.

Annons

Lovsjung tillsammans, heter albumet, som består av två cd.

Det hela har sin upprinnelse i att Ylva Timan Olofsson i fjol, på uppdrag av det rikstäckande not- och skivförlaget Avid media, sammanställde en sångbok med 150 lovsånger, sånger som riktar sig till alla åldrar.

Ylva är församlingspedagog och har hand om Höglidenförsamlingens musik, och hon brinner för att förena generationerna genom sången. I många kyrkor sjunger barnen för sig, och de vuxna för sig. Men så vill inte Ylva ha det i Höglidenkyrkan.

Det var därför man vände sig till henne när det skulle sättas ihop en sångbok med 150 sånger i fjol, och det var därför hon fick förfrågan när skivbolaget ville ge ut en skiva med lovsånger till Gud.

Läs också: Egna toner när Ylva och Mikael släpper skiva

Syftet med skivan är att inspirera andra kyrkor att alla åldrar ska sjunga tillsammans.

Och Ylva visste precis vilka hon skulle vända sig till – Judith Olofsson, Alice Holmquist, Alva Westrin och Elma Timan, fyra tjejer mellan 12 och 14 år.

– De här tjejerna har sjungit ihop sedan de började i barnkören när de var fyra, fem år, och de har hängt kvar. Nu är de för gamla för barnkören, men vi har övat lite tillsammans ändå, berättar Ylva Timan Olofsson.

Judith, Alice, Alva och Elma har alla varit med och valt ut sånger från de 150 sångerna i sångboken, och under en hektisk vecka i maj, spelade man in skivan i en studio i Gnarp.

– Det blir ju kostsamt om man ska resa och bo i flera dagar, men Nordanstigs kristna center har en studio där vi kunde hålla till.

Egentligen är en vecka alldeles för kort tid för att spela in en skiva, säger Ylva.

– Vi hade förberett, repeterat, och musiken var redan lagd. Men det var ganska tajt om tid.

Totalt spelade de in tolv låtar på en cd, men albumet är ett dubbelalbum, där den andra cd:n innehåller ytterligare tolv sånger från sångboken. Det är sånger som är inspelade sedan tidigare, och nu sattes samman till en cd.

Skivan släpptes från förlaget, David media, i juni, men eftersom det var sommar och semester och lov för många, valde man att vänta till helgen som var med att ordna en skivrelease.

Läs också: Söndagsskola med många aktiviteter

I samband med gudstjänsten i Höglidenkyrkan i söndags, presenterades skivan.

– Tjejerna tyckte det var jätteroligt, och det var extra kul att få sjunga med bandet. Det var mer känsla också med publiken, det var minst 200 personer där, så det kändes gott.

Skivan har bland annat sålts på kristna konferenser i sommar, och i februari kommer barnledaren för alla kyrkor och samfund att samlas för en helg i Stockholm, och då kommer både skivan och sångboken att uppmärksammas.  

– Så man vet inte vart det bär av, men jag vet att skivan säljer bra, och jag hoppas den tjänar sitt syfte, säger Ylva Timan Olofsson.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons