Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten ökning av borgerliga begravningar i Gävleborg

/

Allt fler väljer borgerliga begravningar. Men ökningen i södra Norrland är marginell.

Annons

Sedan år 2001 har antalet borgerliga begravningar nästan tredubblats enligt statistik från begravningsbyrån Fonus.

Sedan mätningarna startade 2001 har siffrorna pekat stadigt uppåt. 2001 var 4,3 procent av Fonus drygt 20 000 begravningar borgerliga. I fjol var siffran 11,9 procent.

Men andelen borgerliga begravningar varierar kraftigt mellan områdena i landet. I södra Norrland, dit Gävleborg räknas, var åtta procent av fjolårets begravningar borgerliga. Att jämföra med mellansvenska området, Örebro län, Östergötland, Södermanland och Västmanland, där 12,9 procent valde borgerliga begravningar, vilket är den högsta andelen i landet.

Peter Göransson, som är marknads- och informationschef på Fonus, tror att ökningen kommer att fortsätta.

– Ungdomar i dag är mer aktiva i frågan om medlemskap i Svenska kyrkan om man jämför med min eller mina föräldrars generation. Man är mer ifrågasättande, säger han.

Ullica Skytt Dempwolf på Fonus i Hudiksvall ser en viss ökning av de borgerliga begravningarna, men ökningen är inte särskilt stor. I södra Norrland har antalet borgerliga begravningar ökat med 1,5 procent de senaste åtta åren.

– Kanske kan man se det som att de flesta är med i Svenska kyrkan, säger hon.

Att fler väljer borgerliga begravningar, som kan utformas helt fritt, ställer också krav på branschen.

– Vi måste se till att vi har tillräckligt med rätt kompetens, att vi har nog med borgerliga officianter, säger Peter Göransson.

En borgerlig begravningsakt är en ceremoni kan utformas helt fritt efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål.

Många tror att den borgerliga ceremonin inte innehåller några religiösa inslag, men det kan den mycket väl göra. I många fall förekommer diktläsning och musik, antingen med musiker på plats, eller inspelad.

Vad som framför allt är viktigt för den som väljer att gå ur Svenska kyrkan, är att meddela sina anhöriga, säger Ullica Skytt Dempwolf.

– Det händer att det kommer anhöriga för att ordna med begravning, och de har ingen aning om att den avlidne har gått ur Svenska kyrkan. Så det underlättar mycket för de efterlevande om de vet om det, säger Ullica Skytt Dempwolf.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons