Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilly och Kalle har varit gifta i 70 år

/

Lilly från Maråker och Kalle ingick i samma kompisgäng när de blev kära i varandra. I dag har de varit gifta i 70 år, och skulle inte göra någonting annorlunda om de fick chansen.

Annons

Läs även: Fia med knuff varje dag och kärlek under 70 år – Anton och Rut L´Estrade har delat allt

De skulle gifta sig på nyårsafton, Lilly och Kalle. Men eftersom lördagen den veckan inföll den 29:e fick det bli då i stället. I dag firar de 70-årig bröllopsdag och tycker lika mycket om varandra som för 70 år sen, om inte mer.

Lilly och Kalle Sundberg har bott i lägenheten i Sätra i fem år. De trivs i den ljusa bostaden, men saknar att kunna gå ut på en altan som de kunde där de bodde förut.

– Vi kunde inte bo kvar så stort, vi är för gamla, säger Lilly.

Hon fyller 90 år i januari och maken Kalle har nyligen fyllt 93. Lilly föddes i byn Maråker utanför Söderhamn i Hälsingland. Pappan, som arbetade med järnvägen, kom från Gävle.

– Men han blev kär i Maråker och därför bodde vi där, säger Lilly.

Det låg nära till hands för Lilly att söka sig till Gävle när det var dags att börja arbeta. Hon fick fast jobb på sidenväveriet som 18-åring och skaffade sig vänner i staden. En av killarna i bekantskapskretsen var plåtslagaren Kalle, som är född i Gävle.

– Det sa absolut inte klick på en gång. Vi tyckte om varandra som vänner och sedan blev det vi, säger Kalle.

År 1944 blev de ett par och ett år senare gifte de sig i Ljusne kyrka.

– Det kändes viktigt att bröllopet var i min hemtrakt, säger Lilly.

Bröllopsfesten hölls i Maråkers idrottshall och hela byn, runt 70 personer, var där. Sedan dess har paret fått tre barn, Britt-Louise 1946, Karl-Åke 1949 och Gunnar 1950. Eftersom barnen är pensionärer hjälper de till när Lilly och Kalle behöver ett handtag. Lilly och Kalle har ingen hemhjälp eller annat stöd.

– Vi är ju pigga. Jag ser dåligt men annars är det bra. Vi har tur som har barnen boende i samma stad, vi brukar säga att de är våra livlinor, säger Lilly.

Hon har alltid tyckt om att handarbeta och stickade en tröja senast förra året. Men eftersom synen inte längre är vad den var fick det bli det sista hemstickade plagget.

Tricket för att hålla sig pigg och kry är att äta bra, tror Lilly.

– Jag har alltid sagt det, att man ska inte slarva med maten. Det är jag som lagar och det blir husmanskost, säger hon.

Medan Kalle arbetade som plåtslagare har Lilly serverat och arbetat på lasarettet. Kalles jobb var slitsamt och hårt och Lilly arbetade nattskift de sista 20 åren. Båda tycker det var skönt att gå i pension.

Lilly och Kalle ser oförskämt pigga ut för att vara i 90-årsåldern. De skojar och tittar förtjust på varandra när de pratar om minnen. Ingen av dem har något direkt tips om hur man lyckas med ett äktenskap, men de tror att många par bråkar om pengar. Hos paret Sundberg är det Lilly som alltid tagit hand om ekonomin.

– Man ska inte dela upp det i dina och mina pengar, utan ha pengarna som gemensamma. Det tror jag är bra för att hålla sams, säger Lilly.

Däremot har de delat upp hushållssysslorna där hemma.

– Lilly lagar mat och plockar, jag diskar och dammsuger, säger Kalle.

De tycker lika om det mesta och har aldrig bråkat särskilt mycket.

– Klart man småbråkat någon gång, men det går snabbt över, säger Lilly.

– Men de senaste 10-15 åren har det inte varit nåt, säger Kalle.

I 24 års tid ägde de en sommarstuga i Harkskär. När de sålt den saknade de att ha ett sommarställe och köpte en stuga i Axmar, men gjorde sig av med den när de inte orkade sköta om den.

– Vi har haft husvagnar genom åren och åkt runt överallt i Sverige, och en del i Norge. På Öland var vi många gånger, där var det fint, säger Lilly.

De har varit dåliga på att fira sina bröllopsdagar. De tittar förvånat på varandra när ämnet kommer på tal.

– Näää... säger de, samstämda som vanligt. Några bröllopsdagar har de inte firat.

Det bästa med Kalle är att han är så otroligt snäll, förklarar Lilly.

– Det är svårt att säga vad jag gillar bäst med Lilly, det är hela människan. Jag brukar titta på henne när hon pysslar här hemma, hon är så duktig på att jobba trots att hon är gammal, säger Kalle.

Varje kväll innan de somnar säger de "vi träffs i morgon" till varandra.

– Vi är så rädda för att mista varandra. Vi brukar prata om det, någon av oss kommer ju att försvinna först och lämna den andre kvar. Det skulle bli så ensamt. Alla våra vänner har gått bort genom åren, säger Lilly.

– Men vi är ju envisa, säger flikar Kalle in.

– Ja vi brukar säga att oss får de slå ihjäl, vi är sega, säger Lilly med ett skratt.

Denna gång ska i alla fall bröllopsdagen firas, familjen kommer och äter middag.

– Det blir jättetrevligt, säger Lilly.

Läs även: Deras bröllop var början på en epok

Mer läsning

Annons