Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konfirmander i helgonens spår

/

Konfirmationsundervisningen har av tradition ett starkt fäste i Hudiksvallsområdet. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Därför satsar nu Svenska kyrkan på att locka ännu fler konfirmander. En resa i helgonens spår till Italien lockar.

Annons

Antalet konfirmander i landet minskar, och nu gör Svenska kyrkan en satsning för att locka fler ungdomar.

– Konfirmationen är en stark tradition. Innehållet har inte spelat någon roll, man har bara gjort det, som att gå till skolsyster. Men nu, när man har större möjlighet att säga om man vill eller inte vill, så måste vi i kyrkan bli mer attraktiva. Hur kan vi visa att vi är något att räkna med, frågar sig Jim Lagerlöf, barn- och familjepräst i Hudiksvallsbygdens församling.

Läs också: I kyrkan hittade Jim glädjen

Konfirmation är något som många gjort, men kanske inte för att de själva vill, utan i stället för att kanske en mormor eller farfar tryckt på.

Ofta vet konfirmanderna inte vad som väntar dem. De tror att konfirmationsundervisningen ska vara tung och tråkig, och att prästen närmast är att likna vid Jan Malmsjös gestaltning av biskopen i Fanny och Alexander.

Men det är en felaktig bild, och det är bland annat den bilden som Jim Lagerlöf vill hjälpa till att ändra på.

– Vi är för dåliga på att berätta för ungdomar utanför kyrkan vad konfirmationen går ut på. De som väljer att konfirmera sig är ofta jättenöjda. Fler borde få chansen.

Svenska kyrkan över hela landet jobbar nu därför med att öka intresset för konfirmationsundervisningen, och församlingarna runt om i landet får sätta sin personliga touch över undervisningen.

Läs också: Färre konfirmerade – högre motivation

I Hudiksvallsbygdens församling har man valt att låta alla som konfirmerar sig i höst få chansen att följa med på en pilgrimsresa.

I Hälsingland är sommarlägren i Undersvik populära, och Jim Lagerlöf hade veckorna innan midsommar sin första grupp med konfirmander i Rogsta, 32 stycken.

– Men det är inte alla som har möjlighet att vara på ett sommarläger i tio dagar, och vi vill göra något för dem som konfirmerar sig under vinterhalvåret också.

Valet föll på Assisi i Italien.

I Assisi levde under 1200-talet den helige Franciskus av Assisi, och det var i Assisi han grundad franciskanerorden. I Assisi finns även den kvinnliga grenen av Franciskanorden, Klarissorna. Konfirmanderna kommer att ges tillfälle att besöka klostret och träffa både munkar och nunnor.

– Jag tror det är bra om man kopplar det kristna budskapet till något, så att man förstår att det är verkliga människor det handlar om, säger Jim Lagerlöf.

Konfirmationsundervisningen startar i mitten av september, och planen är att pilgrimsresan ska äga rum någon gång under vårkanten, möjligen under påsklovet.

– Jag tror att vi kan locka fler, men kanske blir det inte en enda, men jag hoppas. Jag har en god vän som är präst i Örebro där de vänt konfirmationstrenden. De har gått från att ha varit 15–20 konfirmander, till 130 stycken.

Jim Lagerlöf berättar att alla skolungdomar som börjar årskurs 8 får ett brev hemskickat där de bjuds in till konfirmationsundervisning, antingen om de vill läsa under ett sommarläger, eller under vinterhalvåret med pilgrimsresan som höjdpunkt.

Läs också: Diskussioner om livet

Jim Lagerlöf säger att man märker att de som konfirmerar sig får en mer positiv känsla för kyrkan, och förhoppningen är förstås att de ska bli kvar.

– Men för mig handlar det inte bara om det. Människor får vara med i kyrkan eller gå ur om de vill, det är ett fritt land. Men jag tror verkligen på riktigt att det är så att människor inte vet vad konfirmationen är. Tänk om man väljer bort något som man inte vet vad det är och som man egentligen skulle gilla jättemycket. Vi tvingar oss inte på någon, utan vi säger bara ”här är ett erbjudande, ett minne för livet som kan hjälpa dig att växa som person.”

Tillsammans med höstens konfirmander åker Jim Lagerlöf på en pilgrimsresa till Italien på vårkanten.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons