Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kända musiker på körprofilens fest

/
  • Lennart Eng överraskades med stort 70-årskalas där Agneta Svedberg höll i trådarna.

Landskapets och Ljusdals kommuns körmusikaliska gigant Lennart Eng i Färila, har jubilerat som 70-åring och överraskades med fest med kända musiker.

Annons

Det firades som ren överraskning för honom själv, bland annat med en stor fest i glashuset på Rosehill i Ljusdal och med sångare och musiker från stora delar av Hälsingland som gäster. En hel busslast kom från Hudiksvall.

Hemlig gäst var operagiganten Bengt Krantz, baryton vid Malmöoperan och tillika ordförande i Jussi Björling-sällskapet. Bengt Krantz framförde en rad bravurnummer, med den av besöket synnerligen överraskade jubilaren Lennart Eng själv vid pianot. Likadan mäktig sång och sångröst har sannolikt aldrig tidigare hörts i det festsmyckade glashuset i Ljusdal.

Vid honnörsbordet, för kvällen döpt till gubbhyllan, satt en rad av musikaliska storheter vid sidan av Lennart Eng och Bengt Krantz, alla med musikalisk och sånglig bakgrund och på olika sätt med personlig anknytning till jubilaren.

Där fanns riksspelmannen Björn Ståbi från Hörrgård i Korskrogen, mångsysslande musikern Bruno Forssman, han som enligt egen utsago har spelat på de allra flesta av tillställningar utom på eldsvåda. Där fanns linodlaren Evert Åsberg från Järvsö, en av de verkliga veteranerna i kommunens körliv sedan mer än ett halvsekel tillbaka, liksom Carl-Johan Sjögren från Ljusdal, en annan av körsångens veteraner.

Hudiksvall representerades av bland andra veteranen Sune Fernström vars basröst fortfarande är aktiv. Bland profilerna på hyllan sågs också Stefan Olmars från Hovra, ständigt pålitlig sekreterare i Jussi Björling-sällskapet, uppskattad presentatör och för kvällen med specialuppdraget att lotsa hemliga gästen Bengt Krantz bakvägen in på scenen.

Representanter från forna Ljusnankören, Hälsingtuna-Rogsta kyrkokör, Ljusdals kyrkokör, gamla Light Choir och Los-Hamra kyrkokör samt en rad övriga musikaliska och sångliga konstellationer var med och firade.

Jubilaren själv med hustru Mariette, båda totalt ovetande om uppslutningen, anlände till festlokalen i vit limousin och hälsades med hurrarop, sång och spralliga upptåg av en för kvällen speciellt inövad teatergrupp. Flera av festens manliga deltagare bar frack med hög hatt och bland damerna syntes kreationer som använts vid olika körframträdanden genom åren.

Mat och dryck, sång och musik, präglade hela kvällen och ett flertal av gästerna höll tal, berättade egna minnen och framförde sångstycken med stor variation, både med och utan musikaliskt ackompanjemang. Festen organiserades med precision av körprimadonnan Agneta Svedberg.

Jubilaren berättade under paketöppnandet om sig själv att han vid sidan av sitt golfintresse fortfarande efter flera decenniers träning försöker hålla formen med regelbunden badminton i Färila sporthall. Där är han, tillsammans med sin ständige spelkompis Sten Silfver, inte längre lika alert som förr. Belysningen i sporthallen regleras med rörelsedetektor och under pågående match har det hänt att lyset har slocknat...

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons