Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonna Jonsson är Bollnäsbygdens kulturstipendiat – drömmer om att bli sångpedagog

/

Jonna Jonsson sjöng innan hon pratade. Musiken har alltid funnits där och hon beskriver kallet som ett nördigt intresse där tekniken får stor betydelse. I förra veckan fick hon ett kvitto på sin begåvning och tilldelades Bollnäsbygdens kulturstiftelses årliga stipendium.

Annons

När vi hörs på telefon har Jonna Jonsson 40 graders feber, vilket knappt går att urskilja på rösten – Hon låter pigg och glad. Det har snart gått en vecka sedan hon fick äran att ta emot Bollnäsbygdens kulturstiftelses årliga stipendium, som delades ut under Hemvändarkonserten i Bollnäs kyrka i söndags.

Prissumman ligger på 5000 kronor. Pengar är kul men äran betyder mer, resornerar Jonna Jonsson.

– Erkännandet betyder jättemycket. Det är någon annan som ser och tycker om det jag gör. Vilket är otroligt kul.

Sången kom innan talförmågan. Musiken betyder allt. I dag beskriver hon sig själv som en perfektionist med höga krav på toner och klang och sångtekniken får mycket fokus.

Inspirationen hittar hon i musikaler, men hon sjunger allt ifrån klassiskt till soul och pop. Hon tror att hennes bredd är en av anledningarna till att hon fick stipendiet.

– Jag sjunger väldigt mycket olika genrer. Jag provar på allt och ställer ofta upp när jag blir ombedd att sjunga på olika evenemang. Jag tror att jag också har en förmåga till att peppa andra att våga och det kan ha spelat in i motiveringen, säger hon.

I förra veckan tog hon studenten vid estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet. Till hösten väntar studier i klassisk sång på Bollnäs Folkhögskola. Den stora drömmen är att utbilda sig till sångpedagog.

– Jag vill jobba med musik och sång, men jag vill inte stå på en scen med den stress och press som det innebär. Jag är nördig när det kommer till sång och älskar tekniken så därför känns valet av framtidsyrke enkelt.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons