Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim Svenhedens bästa nyårsminne: "Millenniumskiftet slår allt"

Han är förste konsertmästare i Kungliga Filharmonikernas orkester och spelar årligen på Nobelkonserten. Dessutom är han skolad på den kommunala musikskolan i Söderhamn.
Såhär firar violinisten Joakim Svenheden nyår.

Annons

Ett år. Så länge hann Joakim Svenheden gå på gymnasiet. Sjutton år gammal sökte han in till Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Och blev antagen. Därefter lämnade han Ölandsvägen och Söderhamn för studier och en karriär som förste konsertmästare, i både London och Stockholm.

Men violinisten Joakim Svenheden har inte glömt bort sina barndomstrakter. Det var ju här allting började.

Läs också: Svensk visa i juletid med goda vänner

– Min musikaliska talang grundades på den kommunala musikskolan i Söderhamn. Vi hade en fiollärare som hette Kalle Norin, honom glömmer jag aldrig. Hans driv och kreativitet har betytt enormt mycket för mig, berättar Joakim Svenheden.

Någon naturlig koppling till Söderhamn har han aldrig haft. Det var föräldrarnas arbeten som fick familjen att bosätta sig i kommunen. I dag var det längesedan han besökte trakten. Men han bekräftar att rötterna fortfarande sitter i.

Läs också: Spelmän vallfärdar till Flästa

– De få gånger jag är i Söderhamn är i samband med olika spelningar, fast det var år sedan sist. Men det är extra kittlande att återvända, väldigt många fina minnen passerar.

I dag bor han på Ekerö utanför Stockholm, är en erkänd violinist och arbetar heltid som förste konsertmästare vid Kungliga Filharmonikernas orkester. Varje år spelar han på Nobelkonserten.

Så, har han några härliga nyårsminnen och hur kommer han att skåla in det nya året?

– Mitt bästa nyårsminne är från millenniumskiftet. Jag och min fru bodde i London och hade nyligen fått vårt första barn. Jag minns att vi var ute och gick på stan med honom i vagn, hans lilla huvud stack upp och kikade på fyrverkerierna. För mig är det ett oerhört starkt och symboliskt ögonblick.

Läs också: Premiär för Opera på Kattvikskajen

Har du ett värsta nyårsminne?

–Nej. Men när man var ung så var det ett slags tvång över hela firandet. Det var som att man var skyldig till att festa. I dag när jag har etablerat en familj så kan jag se tillbaka på det där med nån slag fasa.

Har du något nyårslöfte?

– Man har ju alltid små pedagogiska samtal med sig själv. Några tysta ambitioner och överenskommelser. Men det är ingenting som jag vill dela med mänskligheten, haha.

Har du några förhoppningar på det nya året?

– Att det blir bra väder att cykla i, att jag hittar recept på nya maträtter jag kan laga och att min kropp håller så att jag orkar öva mycket fiol.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons