Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har bakat hundratusentals bullar genom åren

/
  • Sigrid Johansson har varit engagerad i IOGT-NTO hela sitt liv.

Sigrid Johansson har i runda slängar bakat 100 000 bullar till IOGT-NTO Bergvik. Hon har alltid gillat att baka och alltid varit aktiv i organisationen.
– Föreningen har gått före mycket annat, säger Sigrid.

Annons

Sigrid Johansson, 81, har varit medlem i IOGT-NTO hela sitt liv. Eftersom föräldrarna var engagerade i föreningen, hennes pappa var med och byggde upp både förening och lokal i Axmarby, låg det nära till hands att själv engagera sig redan som ung. Sigrid blev medlem 1957, och sedan dess har hon samlat in en hel del pengar till föreningen. Hon har bland annat vävt mattor, varit skådespelare i föreningens revyer, stickat, virkat och sålt kakor och bullar. Sigrid har lågt räknat bakat över 100 000 bullar till föreningen som sålts på marknader och evenemang. Räknar man med ett snittpris på 4 kronor per bulle genom åren handlar det om 400 000 insamlade kronor. Men Sigrid har också bakat rulltårtor, tårtor, ostkaka och andra godsaker. Mycket tid i livet har gått åt till att baka åt föreningen.

– Jag förstår inte när vi var hemma och gjorde nåt, säger Sigrid.

Oftast bakade hon och vännen Elsa Pettersson i IOGT-NTOs lokaler i Bergvik. Den väl tilltagna byggnaden har ett kök som går finfint att baka i.

– Vi hade mycket på gång samtidigt och bakade olika sorters bröd, säger Sigrid.

Elsa Pettersson, som var aktiv i föreningen genom bak och lottförsäljning gick bort på försommaren i år. Sigrid saknar förstås sin vän och det känns tomt utan Elsa.

– Vi har haft mycket roligt och det har varit många skratt, vi trivdes ihop Elsa och jag, säger Sigrid.

Bäst var kanske fikarasterna då de passade på att prata om allt möjligt i livet. Annars var det full fokus på bakning och gräddning.

– Jag tycker om att baka, mamma bakade också mycket och det var väl därför jag började, säger Sigrid.

Sigrid och maken David drev ett jordbruk med som mest trettio mjölkkor. När paret först träffades ställde Sigrid ett ultimatum; det blev inget bröllop om inte David blev nykterist. Det blev han. Även David är engagerad i IOGT-NTO Bergvik och har ägnat mycket tid och arbete åt föreningen. På 1990-talet klev de två upp tjugo i fem på morgnarna för att mjölka korna, mjölkbilen kom klockan sju. Sedan arbetade de på gården och på kvällen var det ibland dans på föreningen, deras specialitet var att dansa snoa. Dans till sen natt och uppstigning morgonen efter för att mjölka korna igen.

– Då var vi unga och orkade, säger David.

Det roligaste med föreningslivet har varit att umgås med andra människor och att ses och prata. Allt det ideella arbetet har kommit med på köpet, och pengarna har tjänats in i små mängder per tillfälle, men sammanlagt blivit en rejäl inkomst till föreningen.

– Jag är jätteglad att vi kunnat bidra, säger Sigrid.

Hon bakar inte längre eftersom hon var krasslig en period, men så fort hon mår bättre börjar hon se möjligheter till att återuppta bakningen. Ett friskhetstecken, enligt maken David.

Sigrid har alltid varit flink i köket och kan koka soppa på en spik, även om hon själv är blygsam när det kommer på tal. När de drev jordbruket hade de mjölk och ägg att ta av. Och de har alltid velat betala ingredienserna till bakningen själva. De har varit ett gäng som bakat genom åren, Eva Kristiansson var med många år och de har även drivit cirklar där de bakat och lagat gammal husmanskost. De var många familjer som umgicks längre tillbaka i tiden, tyvärr är det många som gått bort under åren.

– Vi var ett gäng som höll ihop längre tillbaka, men de är ett bra bakgäng nu också, säger Sigrid.

Någon sällsynt gång då Sigrid inte kunnat baka till föreningen har folk genast frågat efter hennes bullar.

– Jo det är bra många som berömt bullarna genom åren, medger Sigrid.

Medan männen i föreningen snickrat och underhållit lokalen har kvinnorna verkat i bakgrunden med bakning och kökstjänst. Men nog har de hjälpt till att dra spik och snickrat också när det behövts. Sigrid har inte varit rädd för att ta i och arbeta. Varken i föreningen eller hemma på gården.

– De yngre har svårt att förstå vad vi gjort, hur mycket vi jobbat för att få in pengar till föreningen, säger Sigrid.

Det är alltid full aktivitet på Bergviks IOGT-NTO-lokal, bland annat är det ungdomsgård för traktens unga. Föreningen har 100 medlemmar och ungefär lika många barn och ungdomar. Mycket av arbetet och pengarna Sigrid lagt ner på bakningen är för att skapa en drogfri tillvaro för de unga i framtiden.

Sigrid och David har två barn, fyra barnbarn och fyra barnbarnsbarn. Allihopa har de bakat med Sigrid i köket.

– Småjäntorna är intresserade av bakning, fast det kanske är jag som ligger bakom det. De kommer och frågar "Sigrid, ska vi baka?". Då bakar vi ihop, säger Sigrid.

Även andras barn har trivts i köket med Sigrid.

– Det var väl detsamma, säger Sigrid som trivs med barn omkring sig.

Många är de som ätit hennes pannkakor, som nästan blivit lika många som bullarna.

Sigrid har alltid haft ett särskilt öga till djur som varit svaga och gav ofta sjuka djur på gården huskurer och särskilt omvårdnad. Hon gav inte upp om djurens överlevnad och har räddat många kalvar och grisar genom åren.

– Signe har varit otroligt duktig med djuren under åren, säger maken David.

Det många inte vet är att Signe har en dold talang. Hon kan bryta isär en telefonkatalog på mitten genom att använda händerna.

– Det är bara för skoj, säger Sigrid och ler.

Det kräver helt klart styrka och teknik att bryta av en gammal tjock telefonkatalog med nävarna. Klart är att Sigrid har en styrka som följt henne genom livet i att uppfostra barn, driva jordbruk och de otaliga timmarna av ideellt arbete.

Till den som vill men inte kan baka har Sigrid bara ett experttips.

– Det är bara att börja.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons