Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golfturnering till Gudrun Noréen Falks minne

/
  • Tillsammans med sina familjer spelade sonen Magnus Falk och döttrarna Kristina Falk Strand samt Karin Falk Jørgensen, en familjeturnering på Hudiksvalls golfbana.
  • ”Falks dominerade golf-KM i Hudik”, löd rubriken i tidningen år 1974, när hela familjen var med och spelade.
  • Segrare blev Jakob Anker Jørgensen och på andra plats kom Kristina Falk Strand.

I den varma solen möttes under fredagen syskonen Falk på Hudiksvalls golfbana för att spela en turnering till sin mors minne. Gudrun Noréen Falk blev i början av 70-talet vald till ordförande i Hudiksvalls Golfklubb, och var därmed Sveriges första kvinnliga golfklubbsordförande.

Annons

Gudrun Noréen och Sven Olle Falk fann varandra i Lund där Gudrun studerade för att bli sjukgymnast. Tillsammans flyttade de först till Göteborg men landade sedan i Iggesund där de skulle bli kvar. Tillsammans fick de sonen Magnus Falk och döttrarna Kristina Falk Strand, Karin Falk Jørgensen och Birgitta Falk Reichbach.

– Mamma dog förra året och golf var hennes liv, därför tyckte vi att det vore roligt att hedra och minnas henne genom att göra något som hon skulle ha tyckt varit roligt, säger Karin Falk Jørgensen.

Syskonskaran har samlats på Hudiksvalls golfbana, ett ställe som var deras mor Gudruns andra hem.

– Det var här allt började, det här är vår hemma hemmaplan. Vi levde ju här ute, vi har lekt i alla vinklar och vrår och det ser nästa likadant ut nu som då, säger Karin Falk Jørgensen och systern Kristina fyller i:

– Ja, du och Gittan lekte och jag och Magnus spelade. Magnus och jag fick våra första golfklubbor när vi var 6-7 år gamla och det var då mamma och pappa började spela. Så det är en väldigt stor nostalgitripp att komma tillbaka.

Gudrun Noréen Falk började spela i Hudiksvalls Golfklubb i slutet av 60–talet. Hon blev snart ordförande i klubben och den första kvinnliga golfklubbsordföranden. Hon var aktiv i klubben tills hon gick i pension och flyttade till Skåne.

– Mamma var klubbmästare under många år. Mamma och jag tampades ofta om titeln, jag som junior då, berättar Kristina Falk Strand.

– Mamma och du hade länge rekordet här på lägst handikapp också, fyller Karin Falk Jørgensen i.

Ingen i syskonskaran Falk bor kvar i Hälsingland och det var längesedan de besökte Hudiksvall. Men genom att starta golfturneringen, som kommer att hållas varje år framöver för att hedra sin bortgångna mamma, har de nu återvänt till där det startade.

– Det är väldigt roligt att träffas, vi bor ju så utspridda så det blir inte ofta vi ses. Då är det jättekul att göra något sådan här gemensamt, säger Kristina Falk Strand.

Kristina bor i Växjö, Karin i Norge, Magnus i Stockholm och Birgitta i Schweiz.

– Vi vill skapa lite sammanhållning och träffas med våra familjer. Det här är något vi växt upp med så det känns väldigt naturligt att vara aktiva, i mammas anda, när vi möts. Hon jobbade som sjukgymnast och var väldigt aktiv, det är något vi har fått med oss. Det känns väldigt speciellt att vara här, säger Karin Falk Jørgensen.

Tanken är att turneringen ska gå vidare till den golfklubb som vinnaren tillhör, i den stad eller ort som denne bor på. Att de startar i Hudiksvall anser de känns naturligt.

– Vi tänkte att vi börjar här, för det känns riktigt att börja där mamma var så aktiv. Så går vi vidare till den som vinner i dag och spelar där nästa år, säger Karin Falk Jørgensen.

Men de kommer att återvända till Hudiksvall även om ingen av dem bor kvar, de har tankar på att återvända vart femte år.

Karin Falk Jørgensen tar fram och visar en pokal.

– Det här är mammas gamla pokal från Klubbmästerskapet 1981, den är inte så vacker men den har ett viktigt symboliskt värde. Vi kommer att gravera in de som vinner under kommande år och ha den som ett vandrarpris.

Innan de kör i gång pratar de gamla minnen.

– Som man har stått och nött på den här övningsgreenen. Magnus, jag och en annan kompis kunde vara här timvis och spela om en 88:an. Det var en fantastisk tid, säger Kristina Falk Strand.

År 1979 skulle Magnus Falk och en vän spela så många hål som möjligt på ett dygn för att komma med i Guinness world records, medan Kristina servade dem med fika. De trodde de hade lyckats men de hade missat att anmält sig till Guinness innan och det hela gick i stöpet.

– Det var en hård dust i 24 timmar, där Kristina höll oss med näring så att vi överlevde, berättar Magnus Falk.

Nästa år kommer familjekampen hållas i Norge då årets turnering vanns av Jakob Anker Jørgensen och på andra plats kom Kristina Falk Strand.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons