Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Bollnäs och ut i världen i ny bok

/

Hemmet på Björktjära, söndagsskolan i Betelkapellet, 60-talets radikalism, många års utlandsarbete som läkare. Nu har Anna Karin Karlsson skrivit en bok med glimtar från sitt liv.

Annons

Hon kallar boken "En reserapport". Det handlar förstås om livsresan men också om rent bokstavliga resor ut i världen.

– Jag är ju över 70 nu och när man tänker tillbaka så är det så otroligt mycket som har hänt och som påverkat en, säger Anna Karin.

Allt börjar på 50-talets Björktjära. Korna råmar på andra sidan tjärnen, skolan har utedass och slöjdfröken luggar när man pratar för mycket.

– Det var en oerhört trygg miljö, säger Anna Karin. Man kände alla. Man fick sin lilla cykel som 6-åring och cyklade runt som man ville. Det var en begränsad miljö men med stor frihet.

Det finns sex frikyrkor och "i var och en av dem en predikstol med pastor som vet sanningen". När kändispredikanten John Hedlund kommer med sitt "korståg" fylls hela missionskyrkan.

Anna Karin går i söndagsskolan i Betelkapellet där hon beundrar fondmålningens "palmer och aftonstjärna mot turkos himmel". Ibland kommer missionärer hem och berättar om sitt arbete i Kongo.

Hon vet inte att hon 20 år själv kommer att jobba i Afrika, under liknande palmer, i Mocambique.

Både pappa och mamma är lärare. Bollnäs har just utsetts till en av Sveriges 14 försökskommuner för nioårig enhetsskolan (föregångaren till grundskolan). Försöket pågår 1949-1963 och Anna Karins pappa, som är överlärare i Bollnäs landskommun, får massor med planering att göra.

"Två högstadieskolor byggs. Våra skogsutflykter på söndagarna avslutas alltid med inspektion av dessa byggen. Pappa sitter hela sommaren och gör scheman så att alla skolbussar från finnskogarnas byar och alla olika timmar ska ligga i block. Alla skulle få bra scheman."

1963 börjar Anna Karin läsa till läkare på Karolinska institutet och dras in i tidens vänsterradikala strömningar. Det är Vietnamdemonstrationer och marxistisk grundkurs, Kenneth Kaunda, Martin Luther King och en värld som öppnar sig.

Anna Karin reser ut i världen, Peru, Mocambique, Angola, Vietnam... Varvat med jobb i Sverige, Lycksele, Vadstena, Södersjukhuset...

90-talets husläkarreform avskyr hon djupt och innerligt. "En populistisk cirkus", skriver hon och "flyr tillbaka till Mocambique".

I dag bor Anna Karin i Solna. Sjukvården skriker efter läkare men hon har inga planer på att ta på sig läkarrocken igen.

De där som säger sig sitta inne med sanningen, antingen de är barndomens frikyrkopredikanter eller ungdomens vänsterpredikanter, är hon fortfarande skeptisk till.

Det är nu flera år sedan Anna Karin Karlsson besökte Bollnäs. Men barndomens minnen finns kvar. "Den ljusa olidligt korta norrlandssommaren, isen försvinner från tjärnen i maj."

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons