Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firar födelsedagen med Platons Gästabudet

/
  • Tonsättaren Sebastian Rapacki har inget emot att bli 30 år. – Det sägs ju att 30 är det nya 20, säger han.

Han har en masterexamen i komposition från världsberömda Royal Academy of Music i London – och hans verk har framförts vid konserter och festivaler i Europa, Storbritannien och USA.
Nu har Sebastian Rapacki sin bas i Bollnäs, men han fortsätter att komponera musik ute i världen.

Annons

Sebastian Rapacki tillbringade tidiga barndomen i Uppsala, men är uppväxt i Helsingborg och Köpenhamn. Han ser sig själv som halvdansk, bemästrar det danska språket bra och har föräldrarna kvar i den danska huvudstaden.

Men han har också en hel del barndomsminnen från Hälsingland. I Herte utanför Bollnäs finns en släktgård och där har han spenderat många somrar som barn. Det var också där han bosatte sig till en början när han flyttade till Bollnäs för fyra år sedan.

– Det blev som en slags hemkomst, fast jag inte är född här. Jag trivs väldigt bra i Bollnäs med människorna och naturen. Som det ser ut nu blir jag Bollnäsbo ett bra tag framöver, säger han.

Sebastian Rapacki har en gedigen bakgrund som tonsättare, främst av kammarmusik. 2005 kom han in på Musikhögskolan i Malmö och tre år senare hade han sin kandidatexamen i komposition.

Strax därpå antogs han till Royal Academy of Music i London, en av de främsta musikhögskolorna i världen. I oktober 2010 gjorde han sin examenskonsert och fick därmed sin masterexamen i komposition.

– Jag hade skrivit mycket egen musik till konserten och hade också med mycket tidig musik, från medeltiden och renässansen.

Sebastian Rapacki säger att den musikaliska nivån var relativt lika på utbildningen i Malmö och i London. Däremot fanns det annat som skiljde skolorna åt.

– London är en otroligt internationell studentstad. Känslan av att det fanns folk från hela planeten var mer påtaglig i London och möjligheten att hitta folk att jobba med var mycket större. Jag fick många bra kontakter för framtiden och som jag fortfarande har kontakt med.

På meritlistan över utbildningar finns även några längre kurser i de tyska städerna Darmstadt och Donaueschingen.

– Tyskland har en stark tradition av musikliv, framför allt klassisk musik. Det känns som att varenda liten tysk by har en symfoniorkester och folk som inte spelar instrument själva går på klassiska konserter. Det är alltid kul när ens egen musik spelas där.

I dag arbetar Sebastian Rapacki heltid som musikpedagog på Bollnäs Kulturskola, med undervisning i piano och musikteori. Vid sidan av arbetet pluggar han vid skrivarlinjen på Bollnäs folkhögskola och i våras vikarierade han som samhällslärare på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

– Jag har inte gått på folkhögskola tidigare och det var något jag ville prova. Vi får skriva bland annat poesi och prosa och där får jag utlopp för mitt intresse för litteratur. Jag läser kursen på distans, så det går att kombinera med mitt arbete, säger han.

Som den arbetsmyra han är jobbar han även som kompositör. Sebastian Rapacki skriver och arrangerar musik och hans verk har framförts vid en mängd konserter, tävlingar och festivaler i Europa, Storbritannien och USA.

Tisdag den 24 november fyller han 30 år och firandet sker i omgångar. Bland annat med föräldrarna i Köpenhamn och med ett gäng kompisar som ska iscensätta Gästabudet, ett av Platons mest kända verk.

– Det känns inte så farligt att fylla år. Det sägs ju att 30 är det nya 20, säger Sebastian Rapacki.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons