Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vital 100-åring följer händelseutvecklingen

/

Den 16 juni uppnår Gunborg Eriksson den aktningsvärda åldern av 100 år. Hon föddes den 16/6 1916 i Erikslund i Borgsjö kommun i Medelpad. Som naturintresserad samlade hon i ungdomsåren bland annat växter till ett stort herbarium med noggranna uppgifter om växtplats och data för insamlandet.

Annons

Gunborg har under sitt långa, innehållsrika liv fått uppleva en enorm samhällsutveckling.

Under hennes barndom började elektriciteten att användas inom olika områden och bli till ovärderlig hjälp och nytta.

Inom hushållet kan bland annat nämnas elspis, kylskåp, frysbox, tvättmaskin, diskmaskin med mera. Under det senaste århundradet har en otrolig utveckling skett inom kommunikationer beträffande bilar, flyg, telefon, radio, tv, datorer och inte minst mobiltelefoner med dess olika användningsmöjligheter. Det är knappast troligt, att någon kommande generation kommer att få uppleva så stora förändringar, som skett under de gångna 100 åren. Gunborg har alltid varit intresserad och nyfiken på allt nytt och gärna velat pröva på nymodigheter. 

Efter att hon genomgått en husmorsutbildning, kom hon att ägna sig åt affärsverksamhet under större delen av sitt yrkesverksamma liv. Hon tjänstgjorde som affärsbiträde i bland annat Linghed, Kungsgården med flera platser.

1954 gifte hon sig med köpmannen Ture Eriksson. Så småningom sökte de efter en egen lämplig livsmedelsbutik. De hamnade då på Heden i Ljusdal, där de övertog en Ica-butik, som de drev ett antal år, tills lönsamheten försämrades.

1970 gick en dröm i uppfyllelse för Gunborg, då hon kunde flytta in i en nyuppförd villa på Kläppavägen i Ljusdal. Där kunde hon ägna sig åt sina hobbys, framförallt då trädgårdsskötsel, sömnad och vävning, där hon komponerade mattor, vackra dukar, löpare och gardiner.

1990 blev hon änka. Tack vare hjälp av goda grannar, bodde hon sedan kvar ensam i fastigheten till 2013, då den såldes, och hon flyttade till äldreboendet Gärdegården.

Där trivs hon och är vital för sin ålder och läser dagligen Ljusdals Posten för att följa med vad som händer lokalt och i omvärlden.

Korsordslösning brukar hon också fördriva tiden med.

I morgon, torsdag, blir det stort 100-årsfirande på Gärdegården.

Det börjar redan vid lunchtid då hennes närmaste familj uppvaktar med smörgåstårta.

14.00 dukar personalen upp till långbord och både pensionärer och personal bjuds på tårta.

Och med all säkerhet dyker det också upp ett telegram från kung Carl XVI Gustaf.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons