Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tage åkte Vasaloppet som 80-åring

/
  • Tage Lundin har varit medlem i IOGT-NTO i över 75 år. I dag, måndag, firar han sin 92-årsdag.

Även om Tage Lundin i dag njuter av pensionärsledigheten har han haft ett liv fyllt med aktiviteter. Förutom det dagliga arbetat har längdskidåkning, orientering och föreningslivet varit Tages vardag.

Annons

Tage Lundin föddes och växte upp på släktgården Anundgården, Iggesunds äldsta gård med sina 400 år på nacken. Där bodde Tage med mamma Göta, som var dotter till makarna Kristina och Anund Lindström.

Efter sex år i skolan började Tage som fjortonåring att arbeta som lilldräng på Nordmyra i Njutånger. Efter två år som dräng flyttade han åter hem till släktgården och började arbeta som gårdskarl hos två ingenjörsfamiljer i Iggesund.

– Jag jobbade som gårdskarl i tre år, och efter en hel del tjatande så ordnade en av ingenjörerna ett jobb åt mig på bruket. Jag fick börja i spritfabriken, det var ju lämpligt för mig det, säger Tage skrattandes och nickar mot diplomen på väggen som intygar hans 75-åriga medlemskap i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

Men Tage hade svårt att arbeta i skift då han hade svårt för att sova under dagen, vilket ledde till att han slutade på spritfabriken och i stället började arbeta som isolerare på bruket, där han blev kvar i 30 år.

I 46 år har Tage varit ordförande i Iggesunds lokalförening B0178, som är en nykterhetsorganisation tillhörande IOGT–NTO. I drygt 20 år vardera var Tage även sekreterare i Hudiksvalls krets av IOGT-NTO och i nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NVB) Norra hälsingland.

– Jag har skrivit flera distriktsårsmötesprotokoll och mycket annat. Det har blivit mycket skrivande under åren, skrattar Tage, jag var ju även sekreterare och revisor i fackföreningen Pappers avdelning 15, i Iggesund.

Det var genom nykterhetsrörelsen som Tage träffade Greta Wiren, från Hertsjö i Bollnäs, som han sex år senare gifte sig med. Tillsammans fick de barnen Lisbeth, Lennart, Leif och Lillian.

I dag bor Tage och Greta Lundin kvar i Iggesund men flyttade för två år sedan i från sitt hus till en lägenhet i centrala Iggesund.

Orientering och skidåkning är något Tage varit aktiv inom sedan barnsben.

– Orientering höll jag på med i 75 år bara, säger Tage och skrattar. Jag har vunnit fyra distriktsmästerskap, två dagsmästerskap och två nattmästerskap, berättar Tage som också var kassör i orienteringsklubben i Iggesund, INOK, hela dess verksamma tid.

Tage har också vunnit distriktsmästerskapet i banläggning.

– Man ritar upp en orienteringsbana på en karta som en jury sedan går igenom, så råkade jag vinna det en gång. Men jag gjorde det under pseudonym "Lennart", jag heter ju det i andra namn men jag vet inte vad det tog till mig när jag skrev det på papperet. Det var inte meningen, men det måste ha flugit förbi mig på något vis.

Tage har även lagt banor för orientering till NTO:s riksmästerskap, distriktsmästerskapet och delar av Hälsingekavlen.

Längdskidor är Tages andra favoritsport, han har bland annat deltagit i Vasaloppet fyra gånger, första gången som 52-åring.

– Det var min bror som lurade med mig till Vasaloppet första gången, då höll vi på i sju timmar innan vi kom i mål. Sist jag deltog var jag 80 år gammal och då tog det nio timmar. Då deltog även mina söner Lennart och Leif men jag var före dem in i mål, skrattar Tage.

Samma år som Tage senast åkte Vasaloppet, gick han först sträckan på nio mil uppdelat på tre dagar.

– Vi gick tre mil om dagen, ett litet manlighetsprov, skrattar Tage.

Tage har också deltagit i Ankarstafetten i 51 år.

– Jag deltog varje år så länge jag kunde, förutom ett år då jag hade åkt på lunginflammation.

Födelsedagen firar Tage hemma i Iggesund och han hoppas på att få några besökare på sin dag. Tages barn är utspridda på olika orter i Sverige, men kanske kommer de under helgen för att fira.

När det blir dags att säga hej då till Tage och Greta dukar vi undan kaffekopparna när Greta säger.

– Något som Tage lovade för längesedan var att han skulle sköta disken när han blev pensionär.

– Och det har jag hållit, skrattar Tage och Greta instämmer.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons