Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Norell, 75 år

/

75 år fyller den 20 december Olle Norell.

Annons

Han är gift med Jenny sedan 45 år tillbaka och de har fem barn och sju barnbarn.

I unga år tog Olle över driften av lantbruksföretaget i Gryttja norr om Hudiksvall när hans far blev sjuklig. Under många år bedrevs mjölkproduktion med cirka 20 kor, för att i mitten av 1980-talet förändras till djuruppfödning i mindre skala med får, höns och ett år även kalkoner. Hustrun Jenny arbetade även hon med skötseln av djuren när familjens barn var små. Förutom bete har det odlats foder och spannmål på åkrarna, och företaget skötte om vinterväghållningen i några byar nordost om Hudiksvall.

En favoritsysselsättning var skogsarbetet under senvintern med motorsåg och tillhörande fikapauser, ofta i sällskap av brodern Erik och någon av sönerna. Även älgjakten har roat Olle även om han ofta inte hade tid att delta på grund av sitt arbete.

Under sin militärtjänstgöring på T3 i Sollefteå; ammunitionsplutonen, avancerade Olle till underofficer av sergeants grad och var därefter blockledare i Hudiksvalls kommun med ansvar för livsmedelshantering när det fanns en blockorganisation i kommunerna i händelse av ofred.

Olles intresse för lantbrukarnas villkor har gjort att han engagerat sig i flera föreningar både lokalt och regionalt där han haft förtroendeuppdrag bland annat som sekreterare och kassör. Några av de större är Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Mellanskog och det nu nedlagda Nedre Norrlands producentförening (NNP).

Hans långvariga och starka engagemang för lantbrukare och skogsägare har belönats med både LRF:s och Mellanskogs förtjänstutmärkelser i silver. Dessa utmärkelser bär han med stolthet och glädje. Hans föreningsengagemang märks även i åtskilliga andra föreningar.

Hjälpsamhet har präglat Olles liv, och åtskilliga är de som kan berätta om hur han ställt upp när de behövt ett handtag. När lantbrukarnas dokumentationskrav ökade skötte Olle om både sin egen och andras kontakt med bland annat Jordbruksverket och andra myndigheter. Han har fortsatt med sina engagemang och arbetsuppgifter fastän han varit allvarligt sjuk några gånger. Det mesta av det praktiska arbetet i lantbruksföretaget upphörde för ungefär sex år sedan i samband med att en av döttrarna köpte fastigheten i Gryttja, men fortfarande finns det mycket kontorsarbete som kräver sin tid.

Olle är en mycket vetgirig och tekniskt intresserad person och han är mycket händig. På sin lediga tid har han därför passat på att titta till både motorrummet och kommandobryggan på en Gotlandsfärja, besöka LKAB:s gruva samt åka helikopter över Kirunas omgivningar.

Han följer med vad som händer på områden som spannmålsförädling, virkesmarknaden, skogsmaskiner, och så vidare. Hans nyfikenhet och allsidighet har smittat av sig på familjen och hans barn har utbildningar som på något sätt alla är delar av hans intressen: förskolepedagog/ lärare, hortonom/ biolog, datatekniker, doktorerad biokemist och skogsmaskinförare/ industritekniker, dock har ingen tagit över jordbruket.

På 1950-talet var Olle aktiv i Hudiksvalls baptistscouter och han berättar med glädje om sina äventyr med sin patrull på hajker och läger. Kanske det är scouternas valspråk och lösen; Var redo – Alltid redo! som format honom.

Olle och Jenny har sitt lilla paradis i familjens lilla fiskarstuga på Örharet där de försöker njuta av en ledig söndag så ofta det går. De är aktiva i Baptistförsamlingen i Rogsta och har varit kristna hela sitt liv.

På födelsedagen bjuder de i all enkelhet på kyrkkaffe efter gudstjänsten i Ingsta kapell. Familjen samlas för att fira Olle vid nyår.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons