Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket bandy blir det för Lars-Göran

/

För 40 år sen fostrade han Byns bandystjärnor fast han knappt kunde spela själv. I dag är han speaker på matcherna. Lars-Göran Olsson fyller 60 år.

Annons

Det var i mitten på 70-talet som Lars-Göran drogs in i Edsbybandyn.

– Då blev jag ledare för yngre pojklaget med spelare som Joe Lönngren, Hasse Johansson och Muppen. Det var Sture Norling, eldsjälen, som ville att jag skulle ställa upp. Både han och jag jobbade på Edmarks då, berättar Lars-Göran.

Inte för att han var någon bandyexpert. Han hade knappt spelat alls.

– Nej, väldigt lite. Men jag har spelat hockey och fotboll i Viksjöfors.

Joe och Hasse kom ju snart upp i a-laget och Lars-Göran blev allt mer engagerad i bandyn. Till 1994 var han ordförande i u-sektionen och efter det satt han med i huvudstyrelsen till 2006.

Byggandet av "bandykyrkan", Sveriges första inomhushall för bandy, var en jättegrej.

Hur vågade ni ge er på ett sådant projekt?

– Vi var väl tokig, säger Lars-Göran. Men det är ju en sådan otrolig stöttning här i Byn. Ska man göra något så ställer alla upp.

Idén kläcktes 2001 och hallen stod färdig 2003. Lars-Göran ångrar sig inte för en sekund.

– Nej, det var ju det bästa som kunde hända.

Numera är Lars-Göran ansvarig för matchsekretariatet och speaker på Edsbyns hemmamatcher. Han ser en hel del andra matcher också.

– Bortamatcher åker jag inom länet men jag åker ju inte till Vetlanda och så. En hel del ser jag på tv.

Bästa bandyminnet?

– Det måste vara SM-finalen 2004 mot Hammarby. Jag stod nära isen. Palle hade precis reducerat till 5-4 och åkte förbi. Och jag såg hans ansiktsuttryck: "Nu tar vi det här!". Det var en sådan otrolig tändning.

Lars-Göran är född i Mattsmyra och växte upp i Lövriset. Det är trakter som han gärna återkommer till än i dag. Om han inte är i stugan vid Mållången. Skog och natur, jakt och fiske är stora intressen.

Upp till sexan gick han i Lobonäs då helt nybyggda skola. Sen blev det högstadiet i Edsbyn och Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Senare har han studerat viltvård på Klarälvdalens folkhögskola och läst kurser på Umeå universitet.

Sedan 1990 jobbar Lars-Göran på Arbetsförmedlingen i Edsbyn. Men han har hunnit mycket annat. Vad sägs om Edmarks Järn, bland annat som ansvarig för fiskeavdelningen, kyrkvaktmästare i Mattsmyra och Voxna, Bäcklunds i Gävle, Boda viltstation, Skogsstyrelsen i Edsbyn och FMG/ÖSA i Alfta.

Födelsedagen firas tillsammans med döttrarna Sofie och Evelina i de skotska högländerna. Ett och annat slott och whiskydestilleri lär stå på agendan. Och den vackra naturen förstås.

– Det känns bra. Jag har alltid velat åka till Skottland.

Mer läsning

Annons