Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorer och pistolskytte var Stens melodi

/
  • Under sina 30 år som pistolskytt samlade Sten på sig en hel del medaljer.
  • Sten Wallin har ända sedan barnsben mekat med bilar, i dag spelar han hellre bingo eller minigolf med sina vänner.

Färilapojken Sten Wallin upptäckte snabbt sitt intresse för motorer och när han blev lite äldre och hittade pistolskytte, träffade det mitt i prick.

Annons

Sten Wallin är född och uppvuxen i Färila där han gick sju år i skolan. Redan som 14–åring började han arbeta åt Peges i Färila, där han reparerade lastbilar, grävmaskiner, traktorer och en och annan personbil.

– Motorintresset har jag haft sedan jag var liten. Det började med motorcyklar när jag var i 10-årsåldern. Jag har alltid varit en sådan där mekell-pelle, enda sedan jag var liten.

Efter 10 år på Peges sa Sten upp sig och började arbeta på Korskrogens bil, som då hette Jonssons och söner. Även där reparerade han lastbilar, traktorer och personbilar.

– Sen blev jag erbjuden ett jobb på bilbolaget i Ljusdal, så jag hoppade på det då.

Sten blev nu Ljusdalsbo och på bilbolaget arbetade han som plåtslagare fram till pensionen.

Ett intresse som växte fram under åren var intresset för pistoler och främst pistolskytte.

– Jag tyckte att det var intressant och otroligt spännande att träffa rätt med pistolen. Man ville lära sig att skjuta med precision.

Det var 1969 som han började i Ljusdals pistolskytteklubb. Han hade åkt till Måga för att titta på en tävling i pistolskytte.

– Det var där och då jag tänkte att det där ska jag vara med på. Efter det höll jag på i 30 år och det gick ganska bra.

Sten kvalificerade sig till SM i pistolskytte nästan varje år.

– Under mitt första SM kom jag på 14 plats av 270 deltagare. I en landskamp mot Norge blev jag femma, där var det väl ungefär 400 stycken som deltog.

Sten åkte runt mycket i Sverige för att tävla och fick kamrater över hela landet och även i Norge. Han minns speciellt en landskamp i Sandviken.

– Vi sköt en extratävling på en luftpistoltavla, en liten tavla då, och jag träffade mitten av tavlan med alla fem skott så att jag sköt bort hela mitten på tavlan, säger Sten och skrattar lite åt minnet.

Det var spänningen i att träffa mitten, att kunna vinna eller i alla fall placera sig så bra som möjligt som fick Sten att fortsätta tävla under 30 år.

Något som han också gärna ägnade fritiden åt var att fiska.

I dag träffar Sten gärna sina vänner för att spela bingo eller minigolf.

– Det är en uppfällbar inomhusbana med tio banor, en fin uppfinning. Vi brukar träffas en tio stycken och spela. Det är bra att få komma ut och träffa folk, det behövs att man får träffa andra.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons