Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med dragspelet i hand har Bryngel rest runt

/
  • Bryngel Hansson spelar några melodier på orgeln.
  • Bryngel Hansson spelar på sitt nya något lättare dragspel, detta väger 7 kg medan det äldre väger 17 kg.

Tretton år gammal fick Bryngel Hansson sitt första dragspel och med det har han rest runt och spelat både i Sverige och utomlands. I Spanien ackompanjerade han bland annat Palmemordets åklagare KG Svensson. I dag, 77 år senare, spelar han fortfarande både dragspel och orgel.

Annons

Bryngel Hansson växte upp i Holm, Idenor där han gick i skolan i sju år. 18 år gammal flyttade han till Hög och började arbeta på Karl Anders bageri i Hudiksvall. Bryngel arbetade på olika bagerier under sex års tid innan han gjorde lumpen i Östersund, där han efter ett års tjänstgöring åter fick jobb som bagare.

Några år senare flyttade Bryngel till Söderhamn där han på dagarna arbetade i hamnen med att lossa och lasta båtar. Kvällarna spenderade han på Centralhotellet där han spelade dragspel tillsammans med tre andra herrar.

Redan som 13 åring hade Bryngel fått sitt första dragspel och med dragspelet i hand har han varit med och spelat i olika sammanhang i olika delar av Sverige, bland annat med Ernst Hennings kvartett, och på stämmor runt om i Hälsingland. Bryngel med några fler startade Hudiksvalls dragspelsklubb, där Bryngel var medlem i 46 år.

– Det finns inget instrument som har fått så mycket skäll som dragspelet. Det är många som inte vill klassa det som ett riktigt instrument. Men dragspel är ett fenomenalt instrument och om man kan handskas med det är det otroligt vad man kan göra.

Bryngel återvände till Hudiksvall och träffade år 1951 Märtha på ett bröllop i Näsviken. Åtta år senare i juni 1959 gifte de sig och hade dubbelbröllop tillsammans med Bryngels syster.

31 år gammal började Bryngel arbeta på Hudiksvalls brunnsborrning. Under vinterhalvåret då det inte fanns mycket jobb för företaget åkte Bryngel till Norge tillsammans med Ernst Hennings kvartett. Där spelade de på Golo Högfjärdshotell och Bryngel spelade både dragspel och orgel.

– På övervåningen spelade vi underhållningsmusik, det var ju ett lyxhotell det där, sen efter klockan nio på kvällen spelade vi på nedervåningen för de som ville dansa. Vi kunde spela till klockan fem på morgonen, skrattar Bryngel

När sommaren kom återvände Bryngel hem till Hudiksvall för att borra igen.

Sex år senare övertog Bryngel halva brunnsborrningsföretaget och köpte samma år hemmanet i Vi, Hälsingtuna, av sin svärfar. Tre år senare började han att bygga ytterligare ett hus på hemmanets tomt och det är där Bryngel än i dag bor med sin fru Märtha. I den äldre gården bor i dag deras son Peter Bryngelsson. Efter några år som delägare köpte Bryngel upp hela brunnsborrningsföretaget.

I mitten av 80-talet köpte Bryngel och Märtha Hansson en lägenhet i Spanien där de spenderade vinterhalvåret.

– Efter det blev det spela av. Jag spelade fem till sex dagar i veckan där nere, först på en restaurang med en violinist där jag var fastanställd i fyra år. Sen kom Ernst, som jag spelat tidigare med, ned och då blev det ännu mer spela av.

Tillsammans med Ernst spelade han konserter på bland annat Club Nordico, en klubb för människor från norden som semestrar eller bor i Spanien. Det var även där Bryngel fick ackompanjera Palmemordets åklagare KG Svensson, som spelade följt.

– Åklagaren för Palme mordet var med och spelade flöjt, och jag minns under repetitionen då han skällde så in i bängen. Han var så arg på dem som skulle ackompanjera honom på låten Så skimrande var aldrig havet av Evert Taube, han tyckte att de spelade fel. Och han hade rätt, den skulle gå så sakta den där låten. Men då fick jag kompa honom med dragspelet, ensam då, bara han och jag.

Bryngel hade ströspelningar i Spanien varje dag och spelade tills de sålde lägenheten år 2003.Tre år tidigare hade sonen Peter tagit över företaget och Bryngel gått i pension, men musikintresset lever kvar.

– Jag har en orgel hemma som jag spelar på och det tycker jag är fantastiskt. Dragspel spelar jag också fortfarande men det är lite tungt åt axlarna nu när jag är äldre så jag har köpt ett mindre dragspel också, det andra jag har väger 17 kilo.

Bryngel och hans son Peter, som är duktig på fiol och främst allmoge, brukar spela tillsammans. Under senare år har Bryngel även stämt pianon, men bara som ren amatör som han själv uttrycker det.

För några år sedan var Bryngel med i en musiktävling i Dalarna, där man på dragspel skulle framföra en egenkomponerad melodi som var sångbar. Bryngel som var med i Sveriges dragspelsförbund fick ett samtal från förbundet som tyckte att han skulle delta i tävlingen. Bryngel trodde inte att han skulle ha någon chans mot Dalmasarna men anmälde sig ändå.

– Barnbarnen satt och lyssnade när jag spelade hemma och sa farfar, farfar spela den där låten igen, och när jag gjorde det så började de att sjunga med. Då visste jag att det var den låten jag skulle tävla med.

Juryn bestod avHasse Tellman, Elis Brandt och en person vald ur publiken, och till Bryngels förvåning vann han med sin melodi Tellbergsdraget.

Bryngel umgås mycket med sin familj och sina fem barnbarn.

– Peter har tre döttrar och dottern Helena har två söner, och där ska hustrun ha en ros för hon är väldigt för barnbarnen.

Födelsedagen firar han hemma på sonens gård med släkt och vänner, där de ska bjudas på mat och tårta.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons